Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Organisator Mario Wolleghem met zijn rechterhand Vincent Claeys. © Foto Coghe
Redactie KW

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.

Organisator Mario Wolleghem (55) uit Hooglede wil samen met zijn rechterhand Vincent Claeys (59) op deze manier geld inzamelen voor de verzending van hulpgoederen naar de Filipijnen. Beiden hebben een Filipijnse echtgenote, en willen hun steentje bijdragen en ijveren voor betere leefomstandigheden voor de mensen in het thuisland van hun schoonfamilies.

Zorg en onderwijs

Mario: “We steunen vooral openbare ziekenhuizen en scholen. Die krijgen ginder geen steun van de overheid en dus verzamelen wij materiaal zoals ziekenhuisbedden, matrassen, zetels, schoolbanken, krijtborden, … dat hier niet meer gebruikt wordt. Ook kerkmeubilair is altijd bruikbaar, want de meeste Filipijnen zijn zeer christelijk maar hebben niet steeds de mogelijkheden om bijvoorbeeld in kleine dorpjes een volwaardige kerk te bouwen. Ook speelgoed, kledij, huisraad en kleine meubelen zijn welkom.”

“We verschepen alles in containers”, vult Vincent aan. “Maar dat kost uiteraard geld. En ook onze opslagplaats in Staden moet betaald worden”, vertelt hij.

“Dit is onze eerste actie van die omvang”, vertelt Mario. “En we hopen uiteraard dat het een succes wordt. Doordat we deel uitmaken van een groter geheel zoals de Kopjesdagen, verwachten we wel interesse, maar zijn we ook enigszins beperkt in wat we doen. We hadden ook graag optredens aangeboden, maar begrijpen uiteraard dat dit niet kan binnen het concept van een andere festiviteit.”

Minidorp

Met de Streetfood Market willen Mario en Vincent de mensen alvast laten kennismaken met typisch Filipijnse gerechten en drankjes. Zo’n 15 à 20 standhouders zullen zondag 30 juni vanaf 12 uur van een deel van de Westkerkestraat tijdelijk een Filipijns minidorp maken waar heel wat lekkers te vinden zal zijn.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier