Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

De Peloezefeesten is de ideale start van een veelbelovende vakantie. We zien Vincent Deldaele, Sabine Velghe, Ellen Moerman en Bieke Coucke. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.

De organisatoren zorgen voor een alternatief kermisprogramma dat jong en oud moet bekoren. Zo is er weer de jaarlijkse boekenverkoop, waar alles mee begon, en ook een sportief gedeelte met een 1/8 trio-triatlon. Vanaf 19.30 uur zijn er dan weer diverse muziekoptredens. Alles gaat door op vrijdag 5 juli op de groene peloeze voor het gemeentehuis.

“De Peloezefeesten zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot de echte kermis van het dorp”, opent medewerkster Sabine Velghe. “Het was van meet af aan een meevaller omdat de datum van de Peloezefeesten goed valt: steeds op de eerste vrijdag van juli. Er komt altijd veel volk op af omdat de bedrijfsvakanties nog niet gestart zijn en iedereen thuis is, maar toch al een beetje de vakantiesfeer wil opsnuiven. Gezelligheid is troef, zonder echte kermisattracties zoals schietkramen of botsauto’s. Het is een ander soort kermis, in elkaar gestoken door het personeel van de gemeente, alles op mensenmaat.”

Gevarieerd aanbod

De blikvanger waar veel boekenwurmen op af komen is de jaarlijkse boekenverkoop. Bij bibliothecaris Vincent Deldaele informeerden we naar het aanbod. “Dat bestaat uit een mix van materiaal dat uit de bestaande collecties genomen wordt, aangevuld met heel wat dvd’s en enkele jaargangen van tijdschriften. Al bij al hebben de bezoekers de keuze uit 2.500 exemplaren en die worden allemaal verkocht voor een prikje: slechts een halve euro per stuk. Kortom: wie zijn boeken- en filmcollectie op een goedkope manier wil aanvullen moet zeker op de Boekenpeloeze zijn.”

Boekenverkoop

De Peloezefeesten starten op vrijdag 5 juli al om 14 uur, met een toneelstuk. Joost op survival in de jungle richt zich vooral tot kinderen van 4 tot 12 jaar, maar uiteraard mogen ook broers en zussen en zelfs opa’s en oma’s meegenieten. De voorstelling is gratis. Van 14.30 tot 19 uur opent het overdekte kraam van de boekenverkoop. Dit gaat uit van het personeel van bibliotheek ‘t Kraaiennest. Vanaf 15 uur is er volop kinderanimatie met springkastelen en diverse spelletjes. Om 19 uur wordt het startschot gegeven van de 1/8 trio-triatlon die bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Iedereen kan deelnemen in groepjes van drie. Deelnemen kost 40 euro per ploeg.

Van 19.30 tot 00.30 uur is het dan weer tijd voor muziek, met optredens van de lokale groepen The Evergreens, Daddy Was Wrong en Louie Louie.