Oostende voor Anker donderdag van start: Stad aan Zee ontvangt 150 schepen

Curator Hubert Rubbens, zijn trouwe Rode Broeken, Toerisme Oostende en De Blauwe Cluster staan garant voor hun 23ste editie van Oostende voor Anker. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Vandaag donderdag 23 mei start Oostende voor Anker, het grootste maritieme evenement aan onze kust, dat al voor de 23ste keer plaatsvindt. Dat gebeurt dit jaar met als thema: Ontdekkingen op zee. Na 23 jaar inspirerende leiding is Hubert Rubbens voor het laatst roerganger van het evenement.

Er gaan ongeveer 150 vaartuigen voor anker in Oostende. Sinds dinsdag waren de eerste schepen al aan het aankomen. Verder zijn er ook demonstraties van aan scheepsbouw gelinkte ambachten, exposerende marineschilders en andere kunstenaars en optredens van shanty- en folkmuziek.

Curator Hubert Rubbens: “We concentreren de meeste vaartuigen in het Mercatordok en ook het gloednieuwe Leopold III-plein vormt het decor voor veel van onze ook kindgerichte activiteiten. Voor deze editie richten onder andere Nederlands oudste hydrografische en laatst kolengestookt stoomschip van de koninklijke Marine, de Hydrograaf, de steven naar Oostende.”

“Verder meren hier ook de windjammers Morgenster, een tweemaster, en de driemaster Artemis aan in het Montgomerydok. Samen met de tweemaster Jantje varen die elke dag het zeegat uit met geïnteresseerden. Een uniek weerzien wordt de komst van de 140 jaar oude platbodem Ziet op uw zelve.”

Blauwe Cluster

Ook verwacht is de replica van het 16de eeuws Le Galion Andalucia, de kraak Nao Victoria die de wereldzeeën exploreerde en de middeleeuwse Kamper Kogge. Die drie replica’s zijn te bezoeken inclusief de tentoonstellingen aan boord en op de Kamper Kogge evoceert de bemanning het leven op dek in 15de eeuwse scheepskledij. In het kielzog van Oostende voor Anker zijn ook het nieuwe Marinemuseum op het Hazegras en de expo ‘300 jaar Oostendse Compagnie’ in het stadsmuseum te bezoeken.

Maar het evenement drijft niet alleen op nostalgie. Ook in de toekomst zal de Noordzee, niet alleen als druk vaargebied, maar ook als voedselproducent en energieleverancier een erg belangrijke rol spelen. Daarom is de vzw Blauwe Cluster, een samenwerkingsverband van nu al meer dan 150 bedrijven en kennisinstellingen voor de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten en de energietransitie op zee aanwezig met een heus infodorp en tal van interactieve activiteiten.

OvA is een organisatie van Toerisme Oostende vzw in samenwerking met curator Rubbens, zijn vele vrijwilligers en de stads- en veiligheidsdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier