Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

De organisatoren van de Landelijke Gilde die de gymkanawedstrijd gestalte geven. (foto Luc)
Redactie KW

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.

Voorzitter Yvan Degezelle doet het verhaal: “Het woord gymkana zou zijn oorsprong kennen in de 19de eeuw. Het werd gebruikt in Engeland en in India om een wedstrijd in de paardensport aan te duiden waarbij de ruiters een uitgestippeld behendigheidsparcours moesten afleggen. Op het Europees vasteland werd de term gebruikt voor een behendigheidswedstrijd voor motorfietsen en scooters, vooral in de jaren vijftig.”

“Ook in het agrarisch milieu kreeg gymkana betekenis. Daarbij moeten de bestuurders van tractoren een aantal behendigheidsproeven afleggen. Stuurvaardigheid en kalm blijven zijn belangrijke factoren, want ook de tijd speelt een rol. Proeven zoals het in evenwicht houden van een tractor, het oppinnen en terugleggen van een bierflesje, het parkeren van een aanhangwagen,… vergen een grote concentratie.”

Happy hour

“Vorig jaar hadden we 52 deelnemers, dit jaar hopen we op minstens evenveel kandidaten. Het hele programma vindt plaats in de Bloemgatstraat 2A, op de terreinen van Bart Alliët. We starten op vrijdag 5 juli, met een afterwork moment vanaf 16 uur. Daarna is er de tractoren-, truck- en quadwijding. Er is een happy hour voorzien, waarna de dj zal zorgen voor de ambiance. Op zondag 7 juli is er vanaf 11 uur barbecue: volwassenen betalen 20 euro, kinderen 15 euro. Daarna starten we met de proeven voor tractoren en quads. De quads krijgen andere proeven voorgeschoteld.”

“Inschrijven voor de barbecue en/of de gymkana via onze QR-code, het inschrijvingsformulier op onze Facebookpagina, of via mail naar landelijkegilde8760@gmail.com.”

(LB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier