Godelieveprocessie trekt op zondag 7 juli weer door straten van Gistel

In 2017 werd de processie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. © gf
Redactie KW

Elk jaar trekt op de eerste zondag na 5 juli de Godelieveprocessie door de straten van het centrum van Gistel. Uit archiefstukken blijkt dat de processie zoals we die nu kennen reeds uitging in 1870. De oudste bekendste vertolking van de wurgscène is het optreden van een broederschap van de H. Godelieve in de H. Kruisprocessie van Veurne in 1407. Een moderne processie zet deze eeuwenoude traditie verder. In 2017 werd de processie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Ca. 1.000 figuranten in historische klederdracht beelden het leven van Godelieve uit: vanaf haar geboorte en haar jeugd in het huidige Wierre-Effroy (nabij Boulogne-sur-Mer) over haar mislukte huwelijk met Bertolf van Gistel tot haar brutale marteldood in 1070. Godelieve werd in 1084 al heilig verklaard en dus als voorbeeld gesteld voor de volgende eeuwen. Dit vormt het onderwerp van het laatste gedeelte van de processie.

Nieuwe regisseur

De processie, die voor de laatste maal geregisseerd wordt door Jan Bonne, wordt regelmatig vernieuwd. Enkele jaren geleden werden twee nieuwe praalwagens, waarop de geboorte en het huwelijk van Godelieve worden voorgesteld, gerealiseerd. De processie is een aanrader voor families met kinderen. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de middeleeuwen met ridders, edelvrouwen, schildknapen, valkenjacht … Vanaf 2025 wordt de regie in handen genomen door Rik Lamote, toneelregisseur en directeur van de Vrije Basisschool Eernegem. In 2024 werd in samenwerking met het stadsbestuur door het ontwerpbureau Marloes Zwaenepoel voor de processie een nieuwe huisstijl ontworpen.

Start om 16 uur

De processie start om 16 uur aan het SIGO-college, het knooppunt van de Ellestraat, de Bruidstraat en de Sint-Jansgasthuisstraat, waar een tribune voor genodigden opgesteld staat. Het einde is voorzien omstreeks 18 uur. Dan is de slotceremonie bij het binnendragen van het reliekschrijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Er worden ook op enkele plaatsen langs het parcours zitplaatsen aangeboden. Die kun je reserveren via www.reservaties.gistel.be

‘s Namiddags zorgt een shuttlebus voor een gratis verbinding tussen het administratief centrum en de abdij Ten Putte.

Hieronder kan je ook nog het programma vinden. Meer info op www.godelievevangistel.be/evenementen of info@godelievevangistel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier