Deurinck en De Clercq hebben goesting in minifestival op Sinksenfeesten: “‘Sinxen 24’ is het jaarlijkse visitekaartje van ‘t Straatje”

Ook dit jaar zal ’t Straatje een van dé feestlocaties op de Sinksenfeesten zijn. © gf
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Ook in de sprookjeseditie van 2024 zal uitgaansbuurt ’t Straatje in Kortrijk een van dé feestlocaties op de Sinksenfeesten zijn. Of toch zeker als het afhangt van Peter Deurinck (Den Bras en Den Trap) en Dieter De Clercq (Café 56), die ook dit jaar weer de handen in elkaar slaan. “Dé boodschap is dat we er weer ongelooflijk veel zin in hebben.”

Ondanks het afhaken van enkele gerenommeerde cafés – Bar Filia, Stradivarius, Patron en de nieuwe discotheek Illuzion doen niet mee dit jaar – staat het vast: op ‘Sinxen’, die mix van generaties, genres en (café)stijlen, zal er ook in 2024 weer stevig gedanst worden. “Sowieso is het moeilijk om met zoveel cafés een consensus te vinden”, zegt Dieter De Clercq van Café 56. “Elke zaak heeft zijn eigen ‘look en feel’ en zijn eigen programma.”

“Vorig jaar was een sprong in het duister. Toen is het ons gelukt om iedereen mee te krijgen in het verhaal, maar dit jaar is dat anders”, pikt Peter Deurinck, eigenaar van Den Bras en Den Trap in. De instapkost voor elk café is met 2.000 euro dan ook allesbehalve goedkoop. Deurinck en De Clercq snappen de redenering van hun collega’s dus wel. “Securitykosten, die afgebakende zones, de programmatie… De rekening loopt snel op. Elke onderneming kijkt ook naar zijn eigen rekening. De Sinksenfeesten duren éen week, maar er zijn nog meer dan 50 andere weken waar je accenten wil leggen.”

Meer feestmuziek

In 2024 vervelt ’t Straatje dus in twee feestzones. ‘Sinxen’ is het project van Café 56, de Geverfde Vogel, De Max, Den Trap en Den Bras. “We zijn al vollen bak reclame aan het maken op onze socials, er volgen ook nog reclamefolders. Zoals altijd moeten alle generaties zich thuisvoelen op ‘Sinxen’. Dit jaar hebben we de focus iets meer naar feestmuziek met topdj’s verlegd, en minder op de bands”, aldus Dieter.

“Máár met onder meer Turbo Alive Band, Women on Top, Funky D en Green Onions staat er weer meer dan voldoende goeie muziek op het programma”, zegt Peter, die dit jaar zelf ook op het podium te vinden zal zijn. “Ik vervul een gastrol bij gelegenheidsgroep ‘De Lage Landers’ van Dick Descamps op zaterdag, om 20.30 uur. Dick mikt op covers van Nederlandstalige toppers. Wat ik ga zingen? Onder meer ‘Rode Wijn’ van Joe Harris en ‘Nummer één’ van De Kreuners.”

Peter Deurinck: “We hebben er weer ongelooflijk veel goesting in.”
Peter Deurinck: “We hebben er weer ongelooflijk veel goesting in.” © Kurt De Schuytener

Armada’s en bekers

Op donderdag 16 mei, vanaf 18 uur, worden de Sinksenfeesten afgetrapt met dj’s M-pulsive, Desperado en Averix. Het feestje duurt tot middernacht. Op vrijdag opent Styx de debatten om 16 uur, op zaterdag (Arend Delabie) en zondag (Blue Gene) gooit ‘Sinxen’ zijn deuren om 14 uur open. Sluitingsuur is dan telkens om 4 uur ’s ochtends voorzien. Op maandag 20 mei sluit 2 KG Hoofdvlees de Sinksenfeesten met een twee uur durende set (22 uur middernacht) af.

“De vroege openingsuren hebben ons vorig jaar parten gespeeld, maar dat zal nu minder het geval zijn”, denkt Dieter. “De studenten zitten bijvoorbeeld niet volop in de examens, en kunnen zich zo’n namiddagje vrij van het studeren misschien wel sneller veroorloven.”

Waar vorig jaar enkel de gele armada (mét snor) van Peter Deurinck te zien was in ’t Straatje, stort het rood bataljon van De Vogel en Café 56 zich nu ook in het strijdgewoel. Minder nieuw zijn de recycleerbare bekers, die ook dit jaar over heel Kortrijk worden gebruikt. “Vorig jaar kregen wij een uitzondering op het raamcontract dat de stad met andere organisatoren had, maar daar is nu vanaf gestapt. Voor ons verandert er heel weinig, behalve dat we nu aan stad Kortrijk hebben moeten doorgeven hoeveel bekers we willen bestellen.”

Paul Severs en de sneeuwstorm

Maar eigenlijk is er voor Peter en Dieter slechts één boodschap die telt. “En dat is dat we er weer ongelooflijk veel goesting in hebben. Peters deskundige programmatie, de sfeer, de ambiance… We kijken hier een heel jaar naar uit. Of het ooit stopt? Als het onbetaalbaar wordt. Maar hopelijk komt dat moment er nooit, want de Sinksenfeesten: dat is het visitekaartje van ’t Straatje hé. Qua naamsbekendheid kan je daar een heel jaar op teren. Bovendien is die verbroedering tussen cafés met een eigen identiteit best uniek te noemen”, aldus Dieter.

“Dat lukt voor ons ook enkel tijdens Sinksen”, vindt Peter. “We hebben het concept ‘Straatje Nieuwjaart’ ooit uitgeprobeerd, maar dat was niet echt een succes. Of dat aan Paul Severs of aan die sneeuwstorm lag, laat ik in het midden..”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier