Bijna zomer: Almost Summer in kunstencentrum BUDA

Een sfeerbeeld van vorig jaar (foto Jonas Verbeke)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vanaf 14 tot en met 22 juni organiseert kunstencentrum BUDA in Kortrijk Almost Summer, a Feminist Futures Festival. Een dikke week lang worden er tijdloze voorstellingen, aangrijpende performances, gedanste lezingen en meeslepende installaties voorgeschoteld.

De focus ligt dit jaar op vertragen, iets wat steeds belangrijker is in een maatschappij die steeds versnelt. In totaal komen er 15 performances aan te pas, waarvan een zestal premières. Het gaat dan over het werk van onder andere Jen Rosenblit, Norberto Llopis Segarra en Mooni Van Tichel. Voor de volledige programmatie, kan je de site consulteren.

Mathilde Villeneuve, de artistiek leider van BUDA, programmeerde voor het festival. “BUDA is de Belgische partner van het Europese netwerk APAP Feminist Futures dat elf toonaangevende Europese kunstorganisaties samenbrengt rond feministische thema’s vanuit intersectioneel perspectief. We richten ons dus niet enkel op genderkwesties, maar meer in het algemeen op de ongelijkheden die we in de samenleving zien, met name op bijvoorbeeld onevenwichtige machtsverhoudingen of -misbruik.”

Mentaal welzijn

Kortrijk kan volgens Villeneuve als centrumstad belangrijk zijn voor een intersectioneel feministisch festival: “Kortrijk is een heel dynamische en vooruitstrevende stad, onder andere door de vele kunst- en cultuurorganisaties die er actief zijn. De stad is ook erg actief in het debat over hoe we kunnen gaan samenleven, in het bijzonder op vlak van geestelijke gezondheid. Het feit dat Kortrijk mentaal welzijn neemt als thema voor haar kandidatuur om Culturele Hoofdstad van Europa 2030 te worden, maakt dat duidelijk.”

Ten slotte tipt de artistieke leider van BUDA de première van de jonge Vlaamse kunstenaar Mooni van Tichel. Haar nieuwe dansvoorstelling STILL/ALIVE is voor een deel gemaakt bij BUDA én de opening van het festival. Mooni onderzoekt met veel plezier de figuur van de heldin in videogames en actiefilms.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier