Cultuurcentrum Gildhof en Meulebeekse cultuurdienst stemmen aanbod nieuw seizoen op elkaar af: “De som zal groter zijn dan de delen”

Ook op cultureel vlak bundelen Tielt en Meulebeke de krachten. © WMe
Redactie KW

Niet alleen politiek en administratief worden straks de krachten gebundeld met fusiepartner Meulebeke, ook op cultureel vlak bundelen Tielt en Meulebeke de krachten. Niet toevallig staan zowel de Meulebeekse beer als de Tieltse Hallentoren als azen op de cover van de nieuwe seizoensbrochures. Het belooft een sterk seizoen te worden, want na een weekje zijn er al 3.000 tickets de deur uit.

Net als vorig jaar werd het nieuwe cultuurseizoen in stijl afgetrapt in Foyer De Scène, met optredens van comedian David Galle en muzikale kameleon Peter Lesage. MC Maarten D’Haene praatte de avond aan elkaar. Galle en Lesage staan de komende maanden op de planken, maar ook tientallen andere grote namen komen langs.

Het volledige programma is sinds kort online te vinden en in een dikke brochure van 86 pagina’s. Opvallend is dat er behalve het Gildhof en theater Malpertuis voor het eerst ook een derde locatie toegevoegd werd aan het programma. Het gaat om OC Vondel in Meulebeke.

Eerste stap

“We delen niet alleen het campagnebeeld met Meulebeke, we hebben ook elkaars aanbod opgenomen in de kalenders”, legt coördinator Femke Vanhecke uit. “Dit wordt een scharnierseizoen, al gaat dit voor alle duidelijkheid om een eerste stap. Lisa (Van Hollebeke, de cultuurfunctionaris van Meulebeke – red.) en ik hebben uiteraard wel al een paar keer samengezeten. Het klikte meteen. We delen dezelfde smaak en dezelfde visie. Het aanbod in Meulebeke is weliswaar iets kleiner dan in Tielt, maar zowel qua timing als qua artiesten hebben we alles netjes op elkaar afgestemd, zodat er geen overlappingen zijn.”

Van een eengemaakte cultuurdienst is echter nu nog geen sprake. “Het is niet het juiste woord, maar prioritair is dat nu niet. De focus ligt bij de gemeentelijke administratie en op de dienstverlening voor de inwoners. Pas in een latere fase zal het ticketingsysteem aangepast worden en zal er een echte eengemaakte cultuurdienst komen. We gaan boeiende tijden tegemoet, maar sowieso zal de som groter zijn dan de delen. En het ziet er trouwens naar uit dat we op een absoluut topseizoen afstevenen, want een week na de lancering zijn er nu al 3.000 tickets de deur uit. Dat is bijna dubbel zo veel als vorig seizoen.”

Comeback van Cuesta in de maak

Nog opvallend is dat het in 2014 ter ziele gegane kunstenfestival Cuesta dit najaar een comeback maakt. Dat festival werd tussen 2008 en 2014 vier keer georganiseerd in Tielt en groeide gaandeweg uit tot een gewaardeerd event voor beeldende kunsten. Nog steeds zijn er dankzij Cuesta in het Tieltse straatbeeld verschillende beelden te bewonderen. “Klopt. Onder meer de hertjes op de rotonde aan de Seyntexlaan zijn een bekend voorbeeld, al hebben we heel wat andere stukjes Cuesta-erfgoed in de stad”, gaat Femke verder. “Cuesta was een mooie historische traditie in Tielt. Heel veel jonge, ontluikende kunstenaars van toen zijn trouwens uitgegroeid tot internationaal gerenommeerde namen. Nu we met het Gildhof weer helemaal op kruissnelheid zitten (onder meer door de asbestperikelen kende het cultuurcentrum een paar woelige jaren – red.) is de tijd rijp om dat nieuw leven in te blazen. We hebben de zegen van het stadsbestuur en met Frederik Van Laere hebben we ook de geknipte trekker in huis.”

Mooi aanbod

We sluiten af met een greep uit het rijkgevulde aanbod van het nieuwe cultuurseizoen. Met onder meer Tourist LeMC en Het Zesde Metaal komen enkele muzikale kleppers langs, terwijl er ook stevig ingezet wordt op comedy, met Jade Mintjens, Arnout Van den Bossche, David Galle, Amelie Albrecht en Wouter Deprez. Die laatste komt zijn nieuwe show zelfs een primeur brengen in Tielt. Ook op vlak van theater zit er veel moois aan te komen. Traditioneel hebben het Gildhof en theater Malpertuis door hun samenwerking namelijk een gezonde mix tussen publiekstheater en beloftevol experiment. “Opening Night van DE HOE is een absolute aanrader”, tipt Femke. “In Oostende heeft die avondvoorstelling een staande ovatie gekregen. Ook Parkplatz van Compagnie Cecilia met Titus De Voogdt en Robrecht Vanden Thoren is zeker een aanrader.” (SV)

Het volledige programma raadplegen kan via www.gildhof.be/seizoen-24-25. Abonnees kunnen nu al tickets bestellen, de losse verkoop start op 20 juni. Wie meteen vijf voorstellingen kiest, krijgt korting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier