Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene. (foto BC)

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”

Signe Maene (33) uit de Stroelputstraat in Veldegem heeft een boek geschreven. Niet zomaar een boek, wél haar debuut én meteen ook een Engelstalig boek. “Ik heb vier jaar Engelse literatuur gestudeerd in Schotland. Het is voor mij een evidentie geworden om in het Engels te schrijven. Bovendien is er over de plas een heropleving van de interesse voor volksverhalen”, begint Signe.

Zelf ontdekte ze haar voorliefde voor volksverhalen in Schotland. “Daar is nog veel aandacht voor folklore en volksverhalen. Ik vond het zo jammer dat wij dit hier in Vlaanderen niet hebben. Althans, dat dacht ik. Wij hebben wel volksverhalen, maar ze zitten heel goed verborgen. Ik ging op zoek in de Vlaamse Volksverhalenbank en schuimde rommelmarkten af naar boeken met vergeten Vlaamse volksverhalen. Het merendeel daarvan dateert uit de periode 1890-1940.”

“Wij hebben volksverhalen, maar ze zitten heel diep verborgen”

Wat die volksverhalen typeert? “De verteller is ervan overtuigd dat zijn verhaal echt gebeurd is. Waardoor je als lezer zelf gaat twijfelen. Ik heb 36 verhalen gebundeld. Die zijn allemaal zo’n 800 woorden lang, dus je kan starten in het boek waar je wil. Het verhalen werden bovendien rijkelijk geïllustreerd door de Amerikaanse illustrator Cate Zeederberg.”

Eerbetoon

Omdat de volksverhalen uit een heel ander tijdperk dateren, herschreef Signe ze naar een eigentijdse, beter verteerbare versie. “Het boek is een eerbetoon aan de oude Vlaamse vertelschat. Aan de verhalen over de monsters die zich in onze rivieren schuilhielden, de spoken die moordend door onze bossen trokken, en de heksen die overal gevreesd en vermeden werden.”

“In deze verhalen werden deze figuren vaak als harteloos beschreven en het doel is om zowel hen als de mensen die ongewild in angstaanjagende verhalen terechtkwamen een stem te geven. Dit terwijl die nieuwe hervertellingen trouw blijven aan de oorspronkelijke verhalen die eens rond het haardvuur werden verteld.”

De schrijfster uit Veldegem heeft de smaak alvast te pakken. “Ondertussen ben ik bezig met een klein non-fictieboekje over heksen – waarvoor ik altijd al een fascinatie had – in Vlaamse folklore”, besluit Signe.

Het boek ‘Flemish Folktales Retold’ kost 14,99 euro en is te bestellen via Standaard Boekhandel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier