Boek over Metaalbouw Vuylsteke

We zien José Ecarnot, auteur Frank Develtere en Patrick Wieland. © foto Luc
Redactie KW

In juni 1994 viel het doek over het bedrijf Metaalbouw Vuylsteke in Meulebeke. Het eens zo bloeiende metaalbedrijf, dat ooit aan meer dan 350 personen werk verschafte, werd failliet verklaard nadat de overnemers, de familie Schabés, op frauduleuze wijze in drie jaar tijd alle kapitaal van het bedrijf voor andere doeleinden gebruikte. Meteen stonden de nog 320 aanwezige werknemers op straat. Meulebeke kende het ergste sociaal bloedbad in haar geschiedenis.

Voor Frank Develtere, voorzitter van de heemkring Mulenbeca, was dit faillissement van het grootste bedrijf dat Meulebeke ooit kende, na dertig jaar aanleiding tot het schrijven van de geschiedenis ervan. Frank kreeg hiervoor de steun van José Vermaete, Geert Lanssens en van oud-werknemers José Ecarnot en Patrick Wieland.

Het boek verschijnt in september. Het is rijk geïllustreerd, telt 200 bladzijden en is uitgegeven op groot formaat. Talrijke interviews met oud-werknemers zorgen ervoor dat het werk leest als een sneltrein.

Het boek kost 32 euro, maar wie voor 15 augustus intekent, betaalt slechts 27 euro op het rekeningnummer BE98 8601 1000 9193 van Heemkring Mulenbeca. Er is gratis levering in Meulebeke. De voorintekenaars worden met naam en woonplaats vermeld in het boek.

Het boek wordt op zaterdagnamiddag 14 september voorgesteld in de oude werkplaatsen van het bedrijf in de Oude Diksmuidse Boterweg 1. Het boek kan eveneens opgehaald worden tijdens de tentoonstelling die men hieraan koppelt op 14, 15, 21 en 22 september, eveneens in de vroegere werkplaatsen.

Sociale ramp

Auteur Frank Develtere: “Het is nu al dertig jaar geleden dat Metaalbouw Vuylsteke de boeken neerlegde. Het bedrijf was een begrip in Meulebeke en ver daarbuiten. Honderden gezinnen maar ook tientallen plaatselijke neringdoeners, klanten en leveranciers werden door dit faillissement rechtstreeks getroffen. Er ging een schokgolf door de plaatselijke gemeenschap.”

“In het boek licht ik een tip van de sluier op. De oorzaak van deze sociale ramp lag niet bij de familie Vuylsteke, maar bij de familie die drie jaar eerder het bedrijf had overgenomen. Het verhaal van de boerensmidse die uitgroeide tot een internationaal gerespecteerd West-Vlaams bedrijf lees je in 200 spannende bladzijden.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier