Bernard doet stripfiguur Patje Piccard na 35 jaar herleven: “Hij zag het licht in Muziektempel De Kreun in Bissegem”

“Ik heb er nooit bij stilgestaan dat te commercialiseren, het was gewoon mijn uitlaatklep”, zegt Bernard Pauwels over zijn stripfiguur van weleer ‘Patje Ricard’. (foto JVGK) © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Bernard Pauwels vond in zijn archief toevallig 40 oude cartoons rond zijn stripfiguur ’Patje Piccard’ terug. De strip schreef hij 35 jaar geleden al voor de toenmalige Kreunkrant. Bernard bundelde een selectie van die cartoons in een nieuw stripalbum, dat op 15 augustus wordt voorgesteld.

Bernard Pauwels (61) is al vele jaren consulent van Erfgoed en Musea in Kortrijk. Momenteel is hij Erfgoedmedewerker bij Abby, het nieuwe museum in wording dat eind dit jaar geopend wordt in het Begijnhofpark. Bernard maakte onlangs een grote kuis in zijn archief, en stootte daarbij op een oude schat.

“35 jaar geleden was cartoons tekenen en er verhalen bij verzinnen mijn hobby en uitlaatklep”

“Ik vond zowaar mijn stripfiguur ‘Patje Piccard’ terug. En daarbij meteen ook een groot stukje jeugdsentiment. Cartoons tekenen en er verhalen bij verzinnen was toen mijn hobby en uitlaatklep. Ik tekende strips en pancartes met de nodige dosis humor en bedenkingen rond die periode. Het ging over de Belgische en Kortrijkse politiek, cultuur in het algemeen, het cultuurbeleid zelf, de wereld toen, het veroveren van het universum en een parodie op sciencefiction”, vertelt Bernard. “Mijn stripfiguur ontstond in Muziektempel De Kreun in Bissegem. De Kreun betekende toen al iets voor de muziekliefhebbers én voor mij: veel try-outs, concerten en optredens.”

Drinkgeld

Die cartoons en tekeningen sloegen aan en Bernard werd gevraagd om dit ook voor de toenmalige Kreunkrant te doen, die maandelijks verscheen. “Ik heb dat ook laten verschijnen in dat krantje. Elke week maakte ik een verhaal met ‘Patje Piccard’ als centraal figuurtje. Het 10-jarige jongetje Patje was een Vlaams ruimtevaarder met de ambitie de verschillende planeten te ontvoogden. Het was bewust nonchalant getekend, compact en zonder cadrage.”

“De 10-jarige Patje was een Vlaams ruimtevaarder met de ambitie verschillende planeten te ontvoogden”

“Ik vroeg daarvoor enkel een beetje drinkgeld”, gaat Bernard verder. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat te commercialiseren, het was gewoon mijn uitlaatklep: een ideale manier om even weg te zijn van alles en de mensen daarmee een plezier te doen en te laten lachen.” Toen Bernard die 40 verhalen terugvond besliste hij Patje Piccard een nieuw leven te geven in het stripalbum ‘Patje Picard is de sigaar’. Het boek wordt officieel voorgesteld op 15 augustus tijdens een kleine pop-uptentoonstelling in de Dubbele Haagjes in Kortrijk. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier