Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen

Yves B. en kompaan Michel D. maakten ze zo'n 3 miljoen euro buit van hun klanten. © MM
Redactie KW

Bijna 11 jaar na de arrestatie van bankdirecteur Yves B. (47) uit Jabbeke is er voor het hof van beroep in Gent een punt gezet achter de ophefmakende zaak. Gesterkt door zijn vlekkeloze reputatie overtuigde hij jarenlang rijke klanten om hun geld te beleggen bij zijn vriend en kompaan Michel D. Hij beloofde hen woekerwinsten, maar stak het geld in eigen zak en maakte grote sier in dure restaurants en bordelen. In totaal maakten ze zo’n 3 miljoen euro buit. Een groot deel van dat geld moeten ze nu terugbetalen.

Yves B. was sinds 1999 directeur bij BNP Paribas Fortis in Oostende. Hij verkreeg een reputatie als een gerespecteerde en charmante directeur en werd in 2010 zelfstandig kantoorhouder in het filiaal in Oudenburg. Zijn kantoor was één van de beste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis, maar achter de schermen bleef er van dat respect maar weinig overeind. In 2006 ging hij voor het eerst sjoemelen. Dat deed hij samen met zijn kompaan Michel D., klant bij hem en intussen een goede vriend.

Duurste flessen wijn

Zij sloten Eddy in hun handen, een laaggeschoolde rijke man met een alcoholprobleem, maar vooral met veel geld. Samen gingen ze regelmatig op uitstap. Van sterrenrestaurants, waar ze de duurste flessen wijn bestelden, ging het naar bordelen. Terwijl Yves en Michel zich amuseerden met de dames van plezier, betaalde Eddy de rekeningen.

Eind 2011 belde de bordeelhoudster naar Brigitte, de vrouw van Eddy. “Ze vertelde me dat mijn man gepluimd werd door Yves en Michel. Zo zijn we er uiteindelijk ook achter gekomen dat ze ons aan het bestelen waren. We hadden een blind vertrouwen in hen. Ze maakten ons wijs dat ons geld veilig belegd was en we kregen ook bijna elke maand 5.000 euro intresten. Dat was trouwens ons eigen geld of dat van andere gedupeerden.”

De neef van Eddy, een Nederlandse dokter, verloor op zijn beurt 1,3 miljoen euro. Een andere kennis 700.000 euro. Nog andere mensen zagen bedragen tussen 10 en 20.000 euro in rook opgaan. Toen alles aan het licht kwam, begon Michel D. met de terugbetaling aan de gedupeerden. Hij betaalt zo’n 25.000 euro per maand met de opbrengst van zijn nieuwe bedrijf, legde zijn raadsman Laurens van Puyenbroeck uit.

Zélf slachtoffer

In eerste aanleg verklaarde de bankdirecteur en zijn kompaan schuldig aan de feiten, maar een straf kregen ze niet. Wel moesten ze solidair en samen met BNP Paribas Fortis zo’n 2,7 miljoen euro terugbetalen aan de slachtoffers. Zowel Yves als BNP Paribas Fortis tekenden beroep aan. Yves B. waste zijn handen in onschuld en schoof de schuld af op Michel.

Volgens meester Stien Dijckmans en meester Luc Arnou, raadslieden van Yves, was hun cliënt een onrechtstreeks slachtoffer van de oplichtingspraktijken van Michel. Hij was zich niet bewust dat hij meewerkte met een fraudeur. Het hof van beroep in Gent ging niet mee in die redenering. In het arrest staat te lezen dat Yves omstandigheden creëerde waarin zijn vriend oplichtingen kon plegen. Bovendien was hij goed op de hoogte dat de gelden bij de zogezegd lucratieve beleggingen nooit belegd werden.

BNP Paribas Fortis tekende dan weer beroep aan omdat ze van mening waren dat ze niet aansprakelijk waren voor de feiten die door Yves gepleegd werden. Maar ook hier was het hof van mening dat dat wel het geval was. Er werden in het verleden al bezorgdheden geuit en een intern onderzoek gevoerd waaruit geconcludeerd werd dat Yves onprofessioneel en weinig kritisch handelde bij het bedienen van zijn vrienden. Er werd bepaald dat er extra waakzaamheid nodig was. Maar die kwam er dus niet, en dus kan de bank wel degelijk aansprakelijk gesteld worden.

Alcoholprobleem

Brigitte, de weduwe van Eddy, kreeg zoals bepaald in het arrest een schadevergoeding van 485.000 euro toegekend, te betalen door Yves én BNP Paribas Fortis. De bank probeerde dit nog tegen te gaan door te claimen dat Eddy en zijn vrouw niet tijdig en adequaat gehandeld hebben, maar het hof reageerde als volgt: De constructies waren vernuftig en complex en ging het inzicht van de laagopgeleide Eddy, die kampte met een alcoholprobleem, te boven. Bovendien vertrouwde hij zijn vrienden.

Aan de neef van Eddy werd reeds een bedrag van 1,2 miljoen euro betaald door BNP Paribas Fortis, maar daar bovenop komt nu nog eens een bedrag van 684.000 euro die betaald moeten worden door Yves, Michel en de vrouw (en zakenpartner) van Michel. Ten slotte dient dat laatste drietal het betaalde bedrag dat BNP Paribas Fortis overmaakte aan de neef van Eddy terug te betalen.

Advocaat Geert Lenssens, die de gedupeerde klanten bijstond, spreekt van een succes. Dit is een belangrijk precedent voor elke bankklant die te maken heeft met fraude, de bank is aansprakelijk ook al pleegde zij die fraude zelf niet.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier