Voetbalclub KSK Geluwe veroordeeld voor racisme tegenover scheidsrechter: “Als club gestraft voor foute uitspraak van ouder”

Voorzitter Kevin Vermont: “We keuren zeker de woordkeuze van de ouder niet goed.” © JDr
Redactie KW

Het seizoen moet nog goed en wel starten, maar voetbalclub KSK Geluwe weet nu al dat er haar een extra taak wacht. Na een klacht over racistische uitspraken van een ouder tegen de scheidsrechter moet de club acties ondernemen die racisme moeten tegengaan.

“Hij zal veel mogen lopen, het zal hem deugd doen, want het is toch een bruine”, klonk het op de tribune op 23 maart dit jaar. De gewestelijke U17 van KSK Geluwe nam het op tegen Dadizele Sport, de wedstrijdleiding was in handen van een scheidsrechter met getaande huid. Dat inspireerde een toeschouwer van Geluwe tot racistische uitspraken.

Een toeschouwer van de tegenstander meldde dat aan de scheidsrechter, die later verhaal ging halen bij de man. “We leven in een vrij land. Als ik een mening heb, mag ik die gewoon uiten”, antwoordde de Geluwse supporter. De scheidsrechter nam akte van de respons en zette het in zijn wedstrijdverslag.

Niet zonder gevolg, want de zaak werd meteen ernstig genomen door het bondsparket. Bij de club zitten ze verveeld met het voorval. “We keuren zeker de woordkeuze van de ouder niet goed, maar het ging om een privégesprek dat door een derde werd opgevangen. Dat wij daarvoor gestraft worden, is spijtig”, zegt voorzitter Kevin Vermont.

Actieplan Come Together

Het bondsparket ging mee in het verhaal van de club, want het besloot geen boete op te leggen, maar een alternatieve maatregel. Op 27 juni deden ze uitspraak. Voetbalclub KSK Geluwe werd daarbij veroordeeld.

De club moet tegen 15 oktober van dit jaar het actieplan Come Together implementeren in haar werking. Als dat niet gebeurt, krijgt de club een boete van 300 euro. “We zijn meteen in actie geschoten. We plannen een sessie rond discriminatie, zullen banners maken tegen racisme en kochten ook aangepaste cornervlaggen en kapiteinsband”, aldus Vermont.

Bittere nasmaak

Toch opvallend dat het de club is die veroordeeld wordt door het laakbare gedrag van een supporter. De scheidsrechter zelf had de man gewaarschuwd. “Ik hoop dan ook dat de sanctie uit uw portemonnee gaat mogen komen. Hierbij verwees ik naar een mogelijke boete”, stond in de verklaring van de arbiter.

De desbetreffende ouder blijft dus buiten schot. “Al hebben we hem op de hoogte gebracht van de hoorzitting”, aldus de voorzitter. Het wringt wel. “Ik heb dat ook gezegd. Elke week hoor ik zaken die niet door de beugel kunnen. We kunnen daar niet telkens op springen en daar een zaak van maken. We zouden dat beter onderling oplossen.”

De manier waarop de veroordeling tot stand kwam, smaakt ook bitter. “We konden ook nu gesproken hebben en de scheidsrechter had gezegd dat alles oké was. Op de hoorzitting zelf was hij niet aanwezig – ik had hem toch graag gehoord om te weten wat de uitspraak van die ouder met hem deed.” (JDr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier