“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

© Getty Images
Redactie KW

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde de advocaat van de jongen. D. riskeert zes jaar cel.

Op 7 november vorig jaar ontvluchtte het slachtoffer de gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem. Hij zocht zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D., die hij nog kende van in de instelling. Maar wat hem daar te wachten stond, tart elke verbeelding. De 18-jarige D. en een minderjarige kompaan begonnen met pesterijen, die uitmondden in gruwelijke mishandelingen. “Het was totale horror en totale vernedering”, pleitte advocate Veronique Hooghe.

Vernederd

D. en zijn kompaan lachten de zwaarlijvige jongen uit met zijn gewicht en namen zijn gsm, heuptasje, parfum, broek, cash geld en schoenen af. “Mijn cliënt moest zich uitkleden tot op zijn onderbroek en op zijn knieën plaatsnemen in de douche”, ging meester Hooghe verder. “Vervolgens urineerden ze over hem. Maar dat was blijkbaar nog niet voldoende. Terwijl mijn cliënt over heel zijn lijf daverde, werd zijn haar in plukken afgeschoren. Ook zijn wenkbrauwen gingen eraf. ”

De jongen kreeg ook zware klappen te verwerken, onder meer met een honkbalknuppel. “Maar nog was de horrornacht niet voorbij. Ze dreigden ermee mijn cliënt aan een steen in de vaart te gooien. Maar bij het verlaten van het appartement schreeuwde en bonkte hij om hulp en brachten de buren gelukkig redding. Die martelgang heeft de hele nacht geduurd. Het was complete waanzin. Hoe ziek ben je als je zoiets op zo’n jonge leeftijd doet?”, aldus meester Hooghe.

“De martelgang heeft de hele nacht geduurd. Het was complete waanzin. Hoe ziek ben je als je zoiets zo jong al doet?” – meester Hooghe

D. en zijn kompaan vluchtten naar een kennis in Gent en toonden hem de beelden die ze met de gsm van het slachtoffer gemaakt hadden van de mishandelingen. Die kennis stapte daags nadien met de beelden naar de politie. Niet veel later werd de minderjarige dader geklist. De jeugdrechter beslist op 16 juli of hij als volwassene zal worden berecht. Op 10 december werd ook D. gearresteerd. De twee schoven de verantwoordelijkheid op elkaar af.

Wat hun motief was? “Het slachtoffer had hen blijkbaar verklikt over een diefstal”, stelde procureur Wendy Van Raepenbusch. “Als minderjarige verscheen de beklaagde al vier keer voor de jeugdrechter, vooral voor geweld. Volgens de psychiater is de kans op herval heel groot. Ik eis zes jaar cel.”

Geslagen door vader

Advocaat Kris Vincke schetste de miserabele jeugd van Dylan D., die als kind door zijn vader geslagen werd en van zijn twaalf tot achttien jaar in een instelling verbleef. “Toen hij vrijkwam op zijn achttiende, was hij daar totaal niet klaar voor”, pleitte hij. “Die bewuste avond hadden ze blijkbaar ruzie over de diefstal van een sjaal. Ze hadden ook Baileys gedronken. Maar mijn cliënt benadrukt dat het nooit de bedoeling was om het slachtoffer in de vaart te gooien.”

Het slachtoffer verklaarde aan de politie hoe hij de horror elke nacht herbeleeft. “Ik slaap niet goed meer en heb veel nachtmerries”, klonk het. “Het was enorm traumatisch. Mijn zelfvertrouwen kreeg een deuk en ik heb schrik om naar buiten te gaan en hen tegen te komen.”

Meester Vincke vroeg een voorwaardelijke celstraf waarna D. zijn excuses aanbood bij het slachtoffer. Hij had ook nog een aparte verklaring voor de feiten. “Hij was die nacht heel ambetant. Hij bleef maar stampen en roepen waarna ik hem zei dat hij niet langer in De Zande was. Ik heb hem zeker dertig keer gevraagd om stiller te zijn voor de buren, maar hij bleef maar lawaai maken.” De uitspraak volgt op 12 juli.

Dylan D. staat ook nog terecht voor twee bromfietsdiefstallen en enkele onbetaalde taxiritten in Brugge. Daarvoor riskeert hij apart in totaal nog eens negen maanden cel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier