Vijf jaar cel voor materiaaldief die toesloeg in Torhout, Tielt en Brugge

Beeld ter illustratie van werkmateriaal. © Getty Images
Redactie KW

Naar eigen zeggen bracht hij al twintig jaar achter tralies door, maar nu krijgt Mohamed R. opnieuw vijf jaar cel voor een hele resem materiaaldiefstallen uit bestelwagens.

De 51-jarige Algerijn brak telkens het achterportier open en maakte zo grote hoeveelheden duur werkmateriaal buit. Bij een van de feiten had de buit een totale waarde van liefst 40.000 euro. Tussen juni 2022 en september 2023 sloeg R. toe in onder meer Torhout, Tielt, Brugge, Zwijndrecht, Malle, Zemst, Willebroek en Kruibeke.

Op 18 september 2023 werd de grijze Citroën van R. in Sint-Niklaas aan een verkeerscontrole onderworpen. De Algerijn drukte het gaspedaal in, maar kon na een achtervolging ingerekend worden. In het voertuig met valse nummerplaten lagen handschoenen, een schroevendraaier en een kniptang.

Gokverslaving

Naar eigen zeggen pleegde R. diefstallen om zijn gokverslaving te financieren. “Ik heb in totaal al twintig jaar in de cel gezeten”, verklaarde hij. De procureur noemde zijn strafregister ‘hallucinant’. Onder diverse aliassen stapelde R. de afgelopen 25 jaar al talrijke zware veroordelingen op. Zo kreeg hij in 2002 in Brussel negen jaar cel voor diefstal en gijzeling.

Volgens de verdediging verloor R. na zijn eerste veroordeling zijn erkenning als politiek vluchteling. “Daardoor kan hij geen legale inkomsten verwerven”, pleitte meester Laura Van Renterghem. “Maar mocht hij kunnen werken, zou hij dit doen.”

De advocate stelde een werkstraf voor, maar de rechtbank ging daar donderdag niet op in. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier