Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op te heffen: “Ik wil opnieuw een relatie met hem”

Haar ex-vriend verhinderde haar het huis te verlaten. © Getty
Redactie KW

Ze kreeg slagen met een kabel, werd bijna gewurgd en een dag lang opgesloten maar toch wil een 42-jarige vrouw opnieuw een relatie met haar 46-jarige (ex-)vriend uit Wevelgem. De man stond voor de rechter in Kortrijk terecht voor de gijzeling en het geweld. “Ik wou haar gewoon beschermen”, klonk het.

Op 3 november 2023 stapte de vrouw nog de woning van Andy M. (46) in Wevelgem binnen. Ze had nog geld van hem tegoed en zou het dan ontvangen. Geld bleek er evenwel niet aanwezig, wel drugs. “Omdat ze geen pijnpleisters meer had”, legde M. het drugsgebruik uit.

Mocht hulpdiensten niet bellen

“Het was een stormachtige dag en ik wou vermijden dat ze zou weggaan. Om haar te beschermen.” Volgens de openbare aanklager gebeurde dat dan toch op een vreemde manier. “Ze werd op de grond geduwd, de arm werd op de keel gezet, de andere hand op mond en neus, tot het haar zwart voor de ogen kwam, ze werd in de zetel gegooid, geslagen met een kabel en hij ging verschillende keren op haar zitten. Ze probeerde verschillende keren de hulpdiensten te bellen maar hij nam telkens haar telefoon af. Pas ’s anderendaags mocht ze de woning opnieuw verlaten.”

Aan relatie werken

Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van 1 jaar, waarvan de helft effectief. M. en zijn advocate Larissa Windey vroegen de volledige straf voorwaardelijk uit te spreken. Zowel het slachtoffer als M. zijn vragende partij om het geldende contactverbod op te heffen. “We zijn al 12 jaar samen en willen opnieuw aan onze relatie werken”, aldus M. “Ik heb spijt van die dag. Het had niet mogen gebeuren.” Vonnis op 16 juli. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier