Onverbeterlijke dief riskeert 37 maanden cel: “Leefden we hier volgens de sharia, dan had je geen armen of benen meer”

De man ging aan de haal met een uurwerk. Eerder stal hij ook al een horloge ter waarde van 10.000 euro, waarvoor hij twee jaar cel kreeg. © Pixabay
Redactie KW

Een 46-jarige Fransman vraagt in beroep een werkstraf voor de diefstal van een peperduur horloge op de parking van de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist. Alleen hij heeft al een strafblad van dertien bladzijden. “U bent het superlatief van een dief, u bent een superladief!”

Op 21 mei vorig jaar fietste Youssef M. naar de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist. Op de parking opende hij een wagen en graaide hij in de middenconsole een uurwerk mee. Het ging om een exclusief exemplaar van het luxemerk Patek Philippe. Prijskaartje: 65.000 euro.

Opgepakt

Op basis van camerabeelden kon de identiteit van de dader snel achterhaald worden. Toen M. op 17 juni weer in Knokke was, werd hij opgepakt. Aan de politie verklaarde hij dat hij de buit verkocht had voor amper 4.500 euro. M. kampt al jaren met een gokverslaving en zijn strafregister van dertien bladzijden telt liefst 66 veroordelingen, waarvan al zestien keer voor diefstal.

Vijf jaar geleden zou M. in dezelfde golfclub ook al een horloge hebben gestolen ter waarde van 10.000 euro waarvoor hij twee jaar cel kreeg. Voor de diefstal van het horloge vorig jaar kreeg hij opnieuw twee jaar cel, maar hij ging in beroep. Zijn advocate, Annelien Welvaert, vraagt het hof hem een werkstraf te geven. “Ik denk dat hij nu wel weet hoe laat het is, letterlijk en figuurlijk!” Ze benadrukte dat de man onmiddellijk heeft bekend en steeds zijn medewerking heeft verleend aan de politie. “Hij heeft – ondanks zijn vele veroordelingen – nog nooit een werkstraf gekregen, wel altijd celstraffen.” Ze pleitte daarom voor structuur en orde in zijn leven door middel van een werkstraf. “Wie weet kan hij zelf zo zelfs aan betaald werk geraken.”

Superladief

Maar het openbaar ministerie noemde het een schaamteloos hoger beroep en wees naar zijn rijk gevuld strafblad. In 2009 liep hij zelfs in één jaar tijd 25 veroordelingen op. “Eens een dief, altijd een dief! Leefden we hier volgens de sharia (de Islamitische wet, red.), dan had je geen armen of benen meer! U bent het superlatief van een dief, u bent een superladief!”

Bij de werkstraf plaatst hij dan ook grote twijfels. “Werken? Het enige wat u goed kan, is stelen. Helaas hebben we bij de overheid daarvoor geen vacatures!”

De man liep in 1995 zijn eerste veroordeling op. “Dat is al bijna dertig jaar dat we problemen hebben met u! We moeten u dus zo snel en zo lang mogelijk van het straat halen want u bent onverbeterlijk.” Hij vorderde dan ook een bijzonder strenge straf van 37 maanden. Uitspraak op 18 september. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier