Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

© iStock
Redactie KW

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.

De bal ging aan het rollen na een gauwdiefstal op 12 april vorig jaar in Oostende. Dankzij camerabeelden kwamen twee vrouwen als verdachten in het vizier. “Analyse van de beelden linkte dezelfde dames verschillende gelijkaardige feiten”, verduidelijkte procureur Wendy Van Raepenbusch. “Ze sloegen telkens toe in winkels en haalden portefeuilles uit de handtassen van winkelende dames.” Op 19 mei vorig jaar registreerden camera’s hoe dezelfde twee vrouwen in een voertuig met Britse nummerplaat stapten. Die wagen kon gelinkt worden aan beklaagde Georgi V., een 36-jarige Bulgaar uit Roubaix. “Volgens een Frans onderzoek maakt hij deel uit van een bende die in tal van Europese landen gelijkaardige feiten pleegde”, aldus de procureur.

Tegen de lamp in Wenen

Bovendien bleek Georgi V. een relatie te hebben gehad met Sofiya V. (28), een van de dames die herkend werden op de camerabeelden. Duitse speurders konden haar kompaan Nataliya I. (30) identificeren. De beide dames liepen op 2 juni tegen de lamp in Wenen. I. werd uitgeleverd aan België en verscheen maandag met haar advocaat op het proces in Brugge. Sofiya V. zit nog steeds in een Oostenrijkse cel en liet verstek gaan.

Georgi V. kon op zijn beurt in september aan de luchthaven van Charleroi in de boeien worden geslagen. De beide vrouwen zetten hem evenwel uit de wind en beweerde dat hij hen enkel rondvoerde. Naar eigen zeggen maakten ze hem wijs dat ze gingen shoppen of poetsen.

Geld naar Bulgarije

De drie konden gelinkt worden aan liefst 62 gelijkaardige diefstallen en negen feiten van informaticabedrog met gestolen bankkaarten. Tussen oktober 2022 en mei 2023 sloegen ze toe in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Volgens de procureur versluisde het trio in die periode liefst 16.000 euro naar Bulgarije. “De gestolen portefeuilles lieten ze veelal leeg achter in de winkelrekken”, aldus de procureur.

Voor Nataliya I., Georgi V. en Sofiya V. vroeg de procureur respectievelijk vijf, zes en zeven jaar effectieve gevangenisstraf. Ze verwees daarbij naar hun uitgebreide strafverleden. Georgi V. drong aan op de vrijspraak. “Hij blijft erbij dat hij niet wist waar de dames mee bezig waren”, aldus meester Bram Vercouter. De advocaat van I. vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis. “Ze beseft zeer goed dat ze zwaar in de fout is gegaan”, pleitte meester Olivier Mostrey.

De uitspraak volgt op 15 juli. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier