Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Themabeeld. © Unsplash
Redactie KW

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.

De Roemeense familie uit het Kortrijkse ronselde landgenoten om voor hun firma’s sloopwerken uit te voeren of afval te sorteren in België. De arbeiders verbleven in bedenkelijke omstandigheden en werden onderbetaald. Daarnaast maakten Marius F. (28) en zijn vader Mihai F. (58) misbruik van coronapremies en ontdoken ze liefst 543.000 euro aan RSZ-bijdragen.

Geen zes jaar cel

Na huiszoekingen in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk riskeerden Marius en Mihai F., die eerder al werden veroordeeld voor identieke feiten, allebei zes jaar effectieve celstraf. “De tijd van de softe aanpak is ruimschoots voorbij”, fulmineerde arbeidsauditeur Jeroen Lorré. Naar eigen zeggen beseften de beklaagden niet dat ze iets fout deden. De verdediging vroeg om rekening te houden met het eerdere vonnis en drong aan op mildheid.

Marius en Mihai F. kregen op 1 juni 2023 voor het Gentse hof van beroep respectievelijk 120 uur werkstraf en vijftien maanden cel. De Brugse rechtbank vond die straf onvoldoende en gaf Marius F. bijkomend 180 uur werkstraf en een geldboete van 128.000 euro. Zijn vader kreeg bijkomend vijftien maanden cel, waarvan twee effectief, en een geldboete van 128.000 euro, waarvan 32.000 euro effectief.

Daarnaast werden vader en zoon ook allebei veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 100.000 euro, terwijl ze een schadevergoeding van 438.000 euro aan de RSZ moeten betalen. Roemeen Florin G. (44) uit Anzegem kreeg voor zijn aandeel in de feiten twee jaar cel, waarvan zestien maanden met uitstel, en een geldboete van 80.000 euro, waarvan 20.000 euro effectief. Daarnaast moet hij een verbeurdverklaring van 80.000 euro en een schadevergoeding van 295.000 euro aan de RSZ ophoesten.

Een 45-jarige Roemeense uit Evere werd vrijgesproken voor haar rol als boekhouder. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier