Man (33) wurgt vriendin bijna nadat hij bij begrafenis ’14 pinten’ dronk: “Kwaad omdat ze niet mee wou gaan”

De rechtbank in Veurne. © JH
Redactie KW

Een 33-jarige man uit Nieuwpoort riskeert drie jaar cel met uitstel na een zwaar feit van partnergeweld. Na de begrafenis van zijn beste vriend, waarbij hij naar eigen zeggen ‘veertien pinten had gedronken’, wurgde J.L. zijn partner bijna. “Ik was boos omdat ze niet mee wou gaan naar de begrafenis en mij in die moeilijke periode niet steunde”, sprak J.L.

Een begrafenis, zeker van je beste vriend, is altijd een emotioneel beladen dag en verloopt meestal in een zeer serene sfeer. Niet zo op 28 december vorig jaar bij de 33-jarige J.L. uit Nieuwpoort. Die ging die dag naar de uitvaart van zijn beste vriend. Naar eigen zeggen had hij zich vooraf ‘twee pinten moed’ ingedronken, en nadien er nog eens twaalf achterover geslagen. Thuis ontaardde dat in zwaar geweld tegen zijn partner S.

Vuisten op keel

“Het gaat om een poging tot doodslag”, sprak de procureur. “J.L. was kwaad op zijn partner omdat zij hem niet vergezeld had op de uitvaart. Thuis kwam daar een zware discussie van. Hij nam haar met beide handen vast om een breuk te veroorzaken. Vervolgens sloeg hij haar op de grond, duwde haar weg en legde ze met haar buik op de grond. Hij plantte zijn twee vuisten op haar keel om haar te proberen te wurgen. Daarbij verloor ze het bewustzijn. Hij schudde haar daarna weer wakker om haar nadien een tweede maal te wurgen. Hij plaatste zelfs zijn knie op haar keel en bonkte haar hoofd op de grond. S. kon pas vluchten als hij zich even keerde en rende naar haar auto waar haar 13-jarige dochter zat. Daarna belde ze de politie.” Er werd drie jaar cel met uitstel onder voorwaarden gevraagd. S. stelde zich geen burgerlijke partij.

Niet gesteund

De advocaat van J.L. betwist dat er sprake is van een poging doodslag. “Hij had nooit de intentie haar te doden”, sprak meester Maya Vanden Bogaerde. “Maar we erkennen wel dat het om ernstig fysiek geweld ging. De omstandigheden van die dag spelen een zeer grote rol: hij was al zeer emotioneel door de begrafenis en had voordien en nadien flink wat bier gedronken. Zijn vriendin steunde hem niet in die moeilijke periode en daarom was hij heel kwaad. Maar we ontkennen dat het echt om een wurgpoging gaat, hij sloeg gewoon met zijn vuisten.” Ook J.L. nam het woord. “Dit had nooit mogen gebeuren.”

Vonnis op 18 juni. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier