Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Het duo moest zich in de rechtbank van Ieper verantwoorden voor tal van diefstallen. © TP
Redactie KW

Een Roemeens koppel werd donderdag in de rechtbank van Ieper veroordeeld tot celstraffen tot 24 maand voor een reeks diefstallen in vestigingen van winkelketen Kruidvat en andere handelszaken in heel het land. “We zien zelfs diefstallen in bijna elk land van Europa.”

Van het Limburgse Beringen tot het West-Vlaamse Poperinge werden diefstallen vastgesteld in vestigingen van winkelketen Kruidvat. Twee verdachten, een koppel uit Roemenië, werden aangehouden en moesten zich in de rechtbank van Ieper ook verantwoorden voor diefstallen in vestigingen van parfumerie ICI Paris XL en andere handelszaken in ons land.

Europese feiten

Het koppel blijkt niet aan hun proefstuk toe. “Als we kijken naar het Europees strafregister, dan vallen we bijna achterover. We zien diefstallen in bijna elk land van Europa: 28 feiten in Nederland, Oostenrijk, Duitsland…”, somde de procureur op in haar de pleidooien.

De procureur vorderde effectieve celstraffen tot twee jaar. De verdediging betwistte onder meer de bewijsvoering, maar de rechtbank achtte de feiten bewezen en veroordeelde het koppel donderdagvoormiddag tot een gevangenisstraf. De man kreeg een celstraf van 26 maanden en een boete van 1.200 euro, de vrouw kreeg een celstraf van 20 maanden en een boete van 800 euro.

Vluchtgevaar

De procureur vorderde de verdere aanhouding van het koppel “omwille van het vluchtgevaar”. “Beide hebben geen gekend adres in België en hebben de Roemeense nationaliteit”, aldus de procureur, die ook nog eens verwees naar de veroordelingen in verschillende Europese landen.

Vast adres?

De advocaat van de veroordeelde man benadrukte dat zijn cliënt een vast adres heeft in Roemenië en er geen rekening hoefde gehouden te worden met “onttrekkingsgevaar”. “Ik heb er mijn kindertijd doorgebracht, er woont nog steeds familie en ik ben er nog geweest tijdens de feestdagen. Ik woon er effectief”, sprak de man tot de rechter.

“Mijn cliënte verblijft al meer dan tien jaar in Antwerpen”, pleitte de raadsman van de veroordeelde vrouw. “Tijdens het voorafgaand onderzoek heeft ze zich nooit verstopt, ook niet na een eerste aanhouding.”

Verdere aanhouding

Na het aanhoren van de pleidooien voor en tegen een verdere aanhouding verklaarde de rechter de vordering van het openbaar ministerie gegrond. “Er is geen sprake van een vaste verblijfplaats op heden in hoofde van de eerste en tweede beklaagde, en er is sprake van onttrekkingsgevaar”, aldus de rechter. “De rechtbank gelast de verdere aanhouding van beide veroordeelden.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier