Koppel kweekte eigen cannabis in tuin: “Opgepakt op de werkvloer en op tv getoond, hun ‘walk of shame’ al deel van straf”

Themabeeld. © iStock
Redactie KW

Hun jarenlange verslaving aan cannabis bracht een koppel uit Vichte bij Anzegem op het idee om in de tuin zelf hun cannabis te kweken. De aanwezigheid van een minderjarige dochter baarde het parket evenwel zorgen. Vooral toen een eerste waarschuwing in de wind werd geslagen…

Gebruik in bijzijn van dochter

Op 4 oktober 2021 voerde de politie bij het koppel een huiszoeking uit. In serres in de tuin bleken er inderdaad cannabisplanten te staan. Er bleek 181 gram cannabis en 500 gram cannabisbladeren aanwezig te zijn. “Ze teelden en gebruikten openlijk cannabis in aanwezigheid van hun minderjarige dochter”, aldus de openbare aanklager.

Het koppel kreeg de kans om via bemiddeling in strafzaken een akkoord met het openbaar ministerie te sluiten en een vervolging te ontlopen, maar het bleek sterker dan hun zelf. “Bij een controlebezoek van de politie op 1 maart 2023 sloeg een walm van cannabis de agenten in de neus”, aldus de openbare aanklager.

Er kon opnieuw cannabis gevonden worden. Waardoor het koppel nu een celstraf van één jaar en een boete van 8.000 euro riskeert. “Ze gebruikten beiden al sinds hun adolescentie”, pleitte advocaat Michiel Hoet. “Hun gebruik liep misschien wat uit de hand, maar ze probeerden het altijd zo goed mogelijk voor hun dochter te verbergen. Al was zij wel zo pienter genoeg om te weten wat er aan de hand was.”

Televisieprogramma

Het gerechtelijk onderzoek had een serieuze impact op het gezin. “Hij werd op de werkvloer voor de ogen van zijn collega’s opgepakt”, schetste Michiel Hoet. “Bovendien kwam hun zaak aan bod in het televisieprogramma ‘Het parket’. Hun ‘walk of shame’ zindert tot op vandaag na en mag eigenlijk ook als deel van hun straf aanzien worden.”

Het koppel vroeg er zonder straf of met een werkstraf vanaf te kunnen komen. Vonnis op 4 juni. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier