“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

© Getty Images
Redactie KW

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.

Op 1 maart spoorde Youssef C. vanuit Brussel naar Brugge om er zijn vonnis te aanhoren in een zaak rond de diefstal van een rugzak. Op de trein leerde hij de jonge Algerijn naar eigen zeggen landgenoot Zakaria E. (22) kennen. Die zou hem dan naar het Brugse gerechtsgebouw vergezeld hebben om te tolken, al hecht de procureur daar weinig geloof aan.

Wat er ook van zij, rond 13 uur – na afloop van de correctionele zittingen – plaatste advocate Mieke Byttebier haar aktetas even neer op een vensterbank in de centrale gang van het justitiepaleis. Zakaria E. maakte van die gelegenheid gebruik om haar portefeuille uit de tas mee te graaien. Maar toen de advocate haar aktetas om hoorde vallen, draaide ze zich om en zag ze de dief wegwandelen.

Gevonden in toiletten

Volgens de procureur probeerde Youssef C. de advocate nog tevergeefs af te leiden. “Je moet het maar durven om zoiets te doen als je pas veroordeeld bent voor diefstal”, pleitte advocate Emily De Ceuninck namens het slachtoffer. “Stelen doe je niet, en al zeker niet in een gerechtsgebouw. Mijn cliënte gaf hen nog de kans om te zeggen waar haar portefeuille lag, maar die werd pas met behulp van het personeel teruggevonden in de toiletten.”

Het slachtoffer vroeg een symbolische euro schadevergoeding van het duo, dat illegaal in het land verblijft. De procureur vroeg vijftien maanden cel voor E., die ook nog gelinkt kon worden aan een gelijkaardige diefstal in Brussel. Voor C. vroeg de procureur elf maanden cel. “Ze zijn allebei gekend voor diefstal en hadden geld nodig voor cocaïne”, aldus Wendy Van Raepenbusch.

Drie dagen niet geslapen

De verdediging beaamde dat laatste. “Mijn cliënt had drie dagen lang niet geslapen en was onder invloed van cocaïne en medicatie”, pleitte Didier Scheldeman, de advocaat van E. “Hopelijk kunnen de vier maanden voorhechtenis volstaan als effectieve bestraffing.” De advocaat van C. vroeg rekening te houden met een eerdere veroordeling voor gelijkaardige feiten uit dezelfde periode. “Mijn cliënt kwam in april voorwaardelijk vrij en zit momenteel in Valencia”, aldus meester Mathieu Langerock. De uitspraak volgt op 15 juli. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier