Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Themabeeld. © iStock
Redactie KW

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Een grote zak met 78 gram cannabis, twintig xtc-pillen, drie zakjes cocaïne op de vloermat, 700 euro cash onder de zonneklep en nog eens 1,2 gram ketamine in zijn broekzak: de wagen waarin Bertje de cannabisboer op 4 januari vorig jaar in Oostkamp onderschept werd, bewees dat de tachtiger in zijn oude gewoontes hervallen was. Aan het stuur zat de 28-jarige Dave B., net als M. afkomstig uit het Nederlandse Hulst.

Onderzoek wees uit dat het duo op weg was naar Brugge om drugs te leveren. En dat was lang niet de eerste keer. In het half jaar voor zijn arrestatie kwam M. liefst 22 keer naar België afgezakt. Tot zijn wagen in panne viel. Vanaf dan kwam B. in beeld als chauffeur. Hij voerde M. een drietal keer naar Belgische afnemers, maar wist naar eigen zeggen niets af van de drugs. De drugsgerelateerde berichten op zijn gsm én die van M. bewezen evenwel het tegendeel.

De procureur wees op het beladen strafregister van M., die in 1987 zijn eerste veroordeling voor drugsfeiten opliep. De man dealde destijds tot vier kilogram per week en voorzag zowat heel Brugge van drugs. In 2015 kreeg hij hiervoor vier jaar effectieve celstraf. Na zijn arrestatie begin vorig jaar vloog hij opnieuw voor enkele maanden achter de tralies. Uiteindelijk kwam hij terug vrij onder voorwaarden.

Zwaargewond bij ongeval

M. bekende dat hij 100 à 150 gram cannabis verkocht aan een viertal ‘vrienden’ in Brugge en dit om zijn schulden af te betalen. De procureur vroeg twee jaar effectief, de verdediging drong aan op mildheid. “Mijn cliënt raakte onlangs heel zwaargewond bij een frontale botsing”, pleitte meester Amber Lumbeeck in december vorig jaar. “Hij brak zowat alle botten in zijn lijf en mag van geluk spreken dat hij nog leeft.”

De verdediging vroeg de rechter tevergeefs om M., die nog steeds revalideert in het ziekenhuis, niet terug naar de cel te sturen. “Zijn gezondheidstoestand is niet langer verenigbaar met de gevangenis. Hij staat op een wachtlijst voor begeleid wonen en staat ook onder bewindvoering”, besloot meester Lumbeeck.

De Brugse rechtbank kende evenwel geen genade en gaf M. twee jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Daarnaast werd ook 10.000 euro verbeurd verklaard. “Hij is een doorwinterde crimineel en trekt totaal geen lessen uit eerdere veroordelingen”, aldus de rechter. Dave B. kreeg zes maanden effectief. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier