Duo dat horloge probeerde te stelen van Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd mag cel verlaten: “Ze leken te dansen, maar dat was enkel afleiding”

“Ze begonnen te duwen en het leek alsof ze aan het dansen waren”, zei Vanderjeugd. © BELGA
Redactie KW

Twee mannen hebben voor de Brugse rechtbank achttien maanden celstraf met uitstel gekregen nadat ze in een Oostends café het horloge probeerden te stelen van Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de burgemeester van Staden. Mohammed A. en Yassin B. mogen na acht maanden voorhechtenis de cel verlaten. Het duo ging volgens Vanderjeugd heel sluw te werk. “Ze leken wel te dansen”, stelt hij.

In de nacht van 8 op 9 september vorig jaar was Francesco Vanderjeugd aanwezig in een café in de Oostendse Langestraat. Open VLD hield in die periode haar jaarlijkse fractiedagen in de stad. Op een bepaald moment kwamen twee mannen dicht om de 36-jarige burgemeester van Staden heen staan. “Ze begonnen te duwen en het leek alsof ze aan het dansen waren”, zei Vanderjeugd daar eerder over. “Maar dat was slechts een afleiding.”

Camerabeelden

Al ‘dansend’ maakte het duo het slotje los van het polshorloge van de 36-jarig politicus. Vervolgens probeerden ze om beurten het uurwerk over de hand van Vanderjeugd te schuiven. “Het ging heel snel. Toen ik doorhad, was mijn horloge al bijna over mijn pols. Ik heb ze weggeduwd waarna ze zijn weggevlucht. Nadien heb ik de politie op straat aangesproken. Die hield de twee mannen staande”, aldus de burgemeester.

In de rugzak van Marokkaan Mohammed A. (19) en Algerijn Yassin B. vond de politie allerlei gestolen spullen. De feiten waren duidelijk te zien op camerabeelden. Op de stadscamera’s was te zien hoe de daders op straat twee kompanen aanspraken.

Georganiseerde dievenbende

Volgens het parket maken de twee deel uit van een georganiseerde dievenbende. “Bij hun arrestatie hadden ze halskettingen met beschadigde slotjes bij zich”, verduidelijkte de procureur. “Ze hadden die duidelijk afgerukt. En op hun gsm’s stonden foto’s van halskettingen en dure horloges. Onder wisselende identiteiten kwamen ze al in meerdere Europese landen met het gerecht in aanraking.”

De verdediging legde uit dat de beide mannen illegaal in België verblijven. “Mijn cliënt stal om te overleven”, pleitte Fabienne Desmet, de advocate van A. “Hij heeft spijt over de feiten.”

Emotionele waarde

De advocate vroeg met succes om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis, die intussen al acht maanden duurt. Ook Jorn Verminck, de advocaat van B., vroeg om de voorhechtenis als voldoende te beschouwen. B. liep in Frankrijk al zeven veroordelingen op.

Francesco Vanderjeugd stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. Hij was ook niet aanwezig in de rechtbank. Toch laat het voorval sporen na. “Dat horloge deed ik mezelf cadeau voor mijn dertigste verjaardag, er hangt wel een emotionele waarde aan vast. Het zou jammer zijn mocht ik dat kwijtgeraakt zijn.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier