Broers krijgen geen straf voor het begraven van asbestplaten bij afbraakwerken

Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Bij afbraakwerken van een oude duiventil in Izegem, gaven twee broers de arbeiders van hun bouwbedrijf de opdracht om asbestplaten in te graven in plaats van correct af te voeren. De broers gaven hun fout toe en zetten die inmiddels recht. De rechter legde hen geen straf op.

De politie van zone Riho kreeg op 17 december 2020 een anonieme melding dat er op een werf in Izegem asbestplaten onder de grond gestoken werden. Ter plaatse zagen de agenten nog enkele gegolfde platen deels uit de grond steken. De arbeiders die er aan het werk waren, verklaarden dat ze dat ze de platen begroeven in opdracht van de beklaagden, twee broers die samen een aannemingsbedrijf besturen.

“Op enkele seconden heeft mijn cliënt een domme keuze gemaakt”, zei de advocaat van de jongste broer op het proces. “Het ging om drie golfplaten van twee vierkante meter.”

De oudere broer was volgens zijn advocaat niet de opdrachtgever en vroeg de vrijspraak. Toch werden beiden broers schuldig bevonden, al besliste de rechter om hen de gunst van de opschorting toe te kennen. “De beklaagden hebben voldoende beseft dat ze verkeerd handelden en namen onmiddellijk maatregelen om het afval correct te verwerken”, motiveerde de rechter zijn beslissing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier