Bejaard koppel oog in oog met inbreker (21) die hen bedreigde met pistool en in elkaar sloeg: “Zullen dit nog heel ons leven meedragen”

Themabeeld. © Pixabay
Redactie KW

Een 21-jarige man riskeert veertig maanden cel nadat hij in februari inbrak bij een ouder koppel in Lendelede. Toen de man en vrouw thuiskwamen, sloeg hij hen in elkaar en bedreigde hij hen met een wapen. Het koppel is nog altijd onder de indruk. “Ik heb hier geen woorden voor.”

Een koeltas. Dat was de buit die Mohamed W. (21) scheefsloeg bij een overval in Lendelede. Voor zo’n futiliteit had hij wel erg veel voor over. “Het gaat over bijzonder brutaal geweld. Hij kon gewoon gevlucht zijn, maar hij koos om twee mensen van gevorderde leeftijd aan te vallen. Laakbaar”, foeterde de Procureur des Konings, die een effectieve celstraf van veertig maanden eiste.

Op zoek naar eten

De man was op 8 februari van dit jaar zo’n twintig dagen in ons land, waar hem werk beloofd werd. Een loze belofte, zo bleek, dus stapte hij de trein op. Toen de conducteur hem eraf gooide, omdat hij niet betaalde, stal hij een fiets en ging hij onder invloed van cannabis op zwerftocht.

Dat bracht hem bij het huis van een ouder koppel, dat op dat moment niet thuis was. “Hij had geen kleren, geen eten, geen geld. Hij maakte de foute beslissing om binnen te gaan en op zoek te gaan naar eten, bewijzen ook de chips en half opgegeten reep chocolade”, aldus zijn advocaat.

Hij had evenwel niet verwacht dat de man en vrouw iets na 22 uur zouden thuiskomen. Via de achterdeur betraden ze hun woning. Het licht lag aan, het raam was verbrijzeld en alles lag overhoop. “De vrouw kwam oog in oog te staan met de man. Hij richtte een wapen – een luchtdrukpistool bleek later – op haar en gaf haar een kopstoot, waarna ze achterover viel. Daarna sloeg hij haar man op het hoofd met de kolf van het geweer. Hij schopte en sloeg hen en probeerde nog hun autosleutels te stelen”, aldus het parket.

De man vluchtte met zijn gestolen fiets én een koeltas. In Ingelmunster kon de politie hem na een vlucht door een veld bij de lurven vatten. Tijdens zijn verhoor zou hij lacherig hebben gedaan over de feiten. “Het was ook gewoon een speelgoedgeweer. Bovendien hebben zij mij eerst aangevallen met een mes, ik heb gewoon geduwd. Maar ik wil mij wel excuseren”, klonk het.

Trauma

De aangevallen vrouw nam ook het woord. “Dit zullen we nog ons hele leven meedragen”, getuigde ze. “Hij wilde mijn been breken, zodat ik niet recht zou kunnen komen. Telkens ik daar nu nog pijn voel, komt alles terug. Ons huis was een ravage. De boekhouding van dertig jaar ver was overhoop gesmeten, zelfs het bidprentje van mijn broer was gescheurd. Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor.”

Voor zowel de man als de vrouw werd een morele schadevergoeding van 2.000 euro gevraagd. De rechter zal zijn vonnis uitspreken op 26 juni. (JDr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier