Twee drones voor politie Komen-Waasten

De drones zijn belangrijke hulpmiddelen voor het politiekorps. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De politiezone van Komen-Waasten blijft stevig inzetten op hoogtechnologische middelen, om de veiligheid van de Komenaars te verzekeren. Hun meest recente aanwinst, twee drones, moeten het gevoel van veiligheid verhogen. “Een absolute meerwaarde voor onze mensen op het terrein.”

De voorstelling van de nieuwe drones gebeurde aan de hand van een realistisch scenario. Een vrouw werd zonet overvallen, haar handtas gestolen en de dader gaan lopen. “En net omdat we heel wat groen in de zone hebben, is het voor onze mensen vaak een ware uitdaging verdachten te gaan opsporen. In die specifieke geval had de man zich verscholen in het hoge gras van het Leiepark. Met het blote oog en vanop de begane grond was hij onmogelijk te zien.”

Korpschef Sebastien Dauchy kon dan ook meteen het nut van de drones aantonen. “In amper enkele minuten tijd hebben we ogen in de lucht en aan de hand van de camera hebben we de man weten te vinden. De informatie ging meteen door naar onze fietsbrigade, die de dader in een recordtijd in de boeien wist te slaan.”

Thermische camera

Voor de aankoop van beide drones en de vorming van twee leden van de politiezone, werd een bedrag van 10.000 euro vrij gemaakt. “We beschikken over een klein en licht model, dat vooral ter ondersteuning moet dienen van alle taken van het korps. Denk hierbij bijvoorbeeld aan evenementen of verkeersproblemen die aangepakt moeten worden. Het grotere exemplaar is dan weer uitgerust met een thermische camera, die specifiek kan worden ingezet voor het zoeken naar mensen.”

Wie eveneens glunderde tijdens de voorstelling, was burgemeester Alice Leeuwerck. “In de strijd tegen criminaliteit, moeten lokale overheden durven investeren in effectieve middelen. Deze drones zijn daar een knap voorbeeld van. Tien jaar geleden huiverden mensen bij het idee dat er cameras in het straatbeeld zouden verschijnen. Vandaag de dag heeft iedereen goed begrepen dat ze een cruciaal element vormen in het scheppen van een veilige gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier