Familie van vermoorde Jill Himpe (36) wil nabestaanden van moordslachtoffers helpen met fonds

Links: Zus Loïs (40) die lotgenoten wil helpen. Rechts: Jill Himpe die in 2019 vermoord werd door haar ex. © JD/gf
Redactie KW

Op 5 november 2019 werd Jill Himpe vermoord door haar ex-partner. Die kreeg daarvoor 29 jaar cel na een intens assisenproces begin maart dit jaar. Geen gerechtigheid, vindt de familie. Die blijft niet bij de pakken zitten en wil een fonds in Jills nagedachtenis oprichten. Daarmee willen ze lotgenoten helpen tijdens het proces. “Jill was de goedheid zelve, die goedheid zetten we voort.”

Het moest een dag worden waarbij een zekere last van de schouders viel. Gerechtigheid. Maar het werd een ontgoocheling. Op 5 maart 2024 werd Kortrijkzaan Ridouan Oudaha (43) veroordeeld tot 29 jaar na de gruwelijke moord op zijn ex-partner Jill Himpe (36). “Ongeloof, onmacht. We waren allemaal van het Lam Gods geslagen”, herinnert zus Loïs (40) zich.

In justitie lijkt geen plaats voor menselijkheid, dat hiaat willen we opvullen

Waar ze na de dood van haar zus in een diepe put terechtkwam, richtte ze snel na de teleurstelling na het assisenproces de blik vooruit. Zij en de familie begonnen te babbelen om iets te doen in Jills nagedachtenis. “Die uitspraak leek alsof ze voor niks gestorven was. We wilden daar niet in berusten. Jill mocht niet zo’n doodsstrijd geleverd hebben om het zo te laten. Haar dood mag niet voor niks geweest zijn”

Jill Himpe Fonds

Zo kwam het idee om het Jill Himpe Fonds op te richten. Een fonds met een dubbel doel. Eerst en vooral willen ze nabestaanden bijstaan tijdens een assisenproces. “Voor justitie ben je maar een nummer. Er is wel slachtofferbejegening en die doen hun job perfect, maar zij houden zich niet bezig met praktische randzaken. Vervoer, parking, een koffietje of iets om te eten. Niemand staat je daarin bij.”

Niet evident. “Dat proces zuigt je leeg, je wil je niet bezighouden met al die praktische regelingen”, klinkt het. “Je wil je focussen, want het is immens zwaar. Ik herinner me nog hoe werd verteld dat de persoon die haar lichaam vond. In foetushouding in een plas bloed. Toen hij het lichaam omdraaide, bleef haar hoofd liggen. Onthoofd, met een hobbymesje.”

Bewust details meegeven

De details wil Loïs meegeven. Bewust, om te benadrukken dat haar zus niet zomaar een moordslachtoffer is. Omdat het volgens haar ook onderstreept dat de moordenaar er goedkoop van afkomt. Daar ligt ook het tweede doel van het fonds. “Volgens een Europese wet kan hij in het beste geval al binnen 4,5 jaar terug vrij komen, terwijl in het psychologisch verslag staat dat een nieuwe moord niet uit te sluiten valt. Die wet willen we laten veranderen. Desnoods ga ik daarvoor zelf gaan protesteren in Straatsburg.”

Een derde tak van het fonds zou er kunnen in bestaan een praatgroep voor lotgenoten van Loïs en haar familie op te richten. “Onlangs belde ik nog met een nabestaande van een moordslachtoffer. Ik kende haar niet, maar we hingen anderhalf uur aan de lijn. Je hebt gewoon meteen een band en het doet deugd als je kan praten met iemand die je leed begrijpt.”

Om het Jill Himpe Fonds op te richten is natuurlijk geld nodig. Bedoeling is nu om eerst 5.000 euro in te zamelen om alle administratie in orde te maken, daarna ook om effectief de doelen te bewerkstelligen. “Een auto kopen om mensen te brengen en te halen naar het assisenproces, bijvoorbeeld. En spreken met Justitie en de stad Brugge om eventueel een ruimte te voorzien waar nabestaanden even op adem kunnen komen – nu is dat in een donker kot.”

“In justitie lijkt geen plaats voor menselijkheid, dat hiaat willen we opvullen. Voor onze zus. Jill was de goedheid zelve – Moeder Theresa, lachten we soms. Haar goedheid willen we nu voortzetten.”

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier