Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

De Euphrosina Beernaertstraat werd verkeersvrij gemaakt voor de reconstructie van de moord in het huis waar toen Elvir S. woonde. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.

Het lichaam van een vrouw werd op 21 maart 2023 gevonden in een droge greppel, achter een elektriciteitscabine, in het Zeeuwse grensdorp Koewacht. Al snel werd duidelijk dat het om Marleen Van Leeuw ging. Wat ook al snel duidelijk was, is dat de vrouw niet om het leven kwam op de locatie waar ze werden gevonden. Haar lichaam vertoonde ook sporen van geweld en dus werd een onderzoek ingesteld.

Enkele dagen nadat het lichaam van de vrouw werd ontdekt, kwam een verdachte in het vizier: de 33-jarige Elvir S. Hij werd uiteindelijk opgepakt op de luchthaven van Düsseldorf vlak voor hij het hazenpad wilde kiezen. Bij zijn arrestatie had hij de bankkaart van Marleen op zak.

Lange tijd bleven de speurders met heel veel vragen zitten, tot Elvir S. afgelopen zomer toch begon te praten. Hij bekende de moord op Marleen en dat zorgde voor een doorbraak. Meer nog: hij zou niet alleen gehandeld hebben, maar zou hulp gekregen hebben van een neef om het lichaam van Marleen te vervoeren naar Koewacht. De man verblijft momenteel nog steeds in Macedonië, hoewel hij een uitnodiging kreeg om de wedersamenstelling aanwezig te zijn.

Meter jongste kindje

Marleen woonde nog niet lang aan de kust. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Melsbroek, maar om gezondheidsredenen besloot ze naar Oostende te verhuizen. Ze betrok een appartementje op de hoek van de Torhoutsesteenweg met de Oude Molenstraat. De vrouw stond in de buurt bekend als een erg behulpzame ‘mevrouw’.

De vrouw had Elvir S. leren kennen op de trein en ze besloten om contact met elkaar te houden. Er bestaat zelfs een band tussen de twee, want Marleen werd uiteindelijk tot meter van haar jongste kindje gebombardeerd door Elvir S. en zijn vrouw, met wie hij nog vijf andere kinderen heeft. Marleen had zichzelf niets tekortgedaan en dat wist S. wel.

De zware gokverslaving van de man van Macedonische afkomst woog echter zwaar door op het budget van het gezin en dus besloot hij om een seksuele relatie met Marleen op na te houden. Meer nog: hij liet zich daar door Marleen voor betalen.

Ruzie over geld

Dat bleef zelfs duren, tot het voor Marleen genoeg was geweest. Op 19 maart 2023 loopt een ruzie over geld uit de hand en komt het tot een handgemeen waarbij Elvir S. Marleen wurgt. Dat gebeurde in de Euphrosina Beernaertstraat, waar S. tot zijn arrestatie woonde. Marleen zou er volgens zijn verklaringen mee gedreigd hebben naar de politie te stappen. Daardoor sloegen bij S. de stoppen door.

Ondanks zijn bekentenis zijn er nog heel wat vragen bij de speurders. Daarom werd woensdagmiddag een reconstructie gehouden in het bijzijn van de speurders, de advocaat van de burgerlijke partij, zijn eigen advocaat, en de onderzoeksrechter.

Kort na de middag werd de Euphrosina Beernaertstraat, tussen de Rogierlaan en de Léon Spilliaertstraat, afgesloten. Enkele uren later werd de verdachte het huis binnenloodst waar hij Marleen van het leven beroofde. Daar kreeg hij de kans om elk detail van de moord uit te leggen. Uiteindelijk duurde de reconstructie zo’n twee uur. De advocaten van beide partijen – Kris Vincke vertegenwoordigde de kinderen van Marleen en Julie Vandenbogaerde vertegenwoordigde de dader – hield de lippen stijf op elkaar.

Reconstructie

Tijdens de reconstructie toonde S. hoe hij Marleen om het leven bracht, haar daarna samen met zijn neef – die tijdens de moord naar verluidt niet aanwezig zou zijn geweest – in een oude zetel stopte om haar daarna samen naar een gehuurde bestelwagen te brengen die voor de deur geparkeerd stond. Samen reden ze daarna naar Nederland om het lichaam van Marleen te dumpen in een greppel in Koewacht.

De dader bleef onherkenbaar en droeg een bivakmuts.

Jeffrey Roos

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier