Maatregelen werpen hun vruchten af: aantal incidenten op Stationsplein in Roeselare daalt

Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De stad stelde woensdag de veiligheids-en overlastcijfers van 2023 voor. Daaruit blijkt dat de maatregelen die de voorbije jaren genomen werden een positieve invloed hebben. “Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen het digitaal patrouilleren en het ter plaatse gaan van ons politiekorps”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Deze week krijgt elke Roeselarenaar een brochure rond veiligheid in de stad in de bus. Via deze brochure wil het stadsbestuur de bewoners kennis laten maken met de werking en de inspanningen van de veiligheidsdiensten en de maatregelen die de voorbije jaren werden genomen om overlast tegen te gaan. “De voorbije jaren hebben we extra geïnvesteerd in veiligheid. Met de zomer in aantocht wordt ook de aanwezigheid van de veiligheidsdiensten versterkt om overlast tegen te gaan. De politiediensten worden daarom aangevuld met een team private bewaking in het centrum van de stad. We werven ook twee extra inspecteurs aan voor de politiepost Roeselare om overlast te bestrijden”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

De stad voerde een alcoholverbod in op het Stationsplein en op de Munt. “Op die plekken is de overlast erg verminderd. In de stationsomgeving zetten we in op extra groen, maar ook op vlak van veiligheid houden we er de vinger aan de pols. Het aantal van overlastincidenten en gerechtelijke feiten is er in 2023 erg gedaald. De stationsomgeving blijft wel bijzonder gevoelig voor fietsdiefstal”, aldus de burgemeester. Die fietsdiefstallen is iets waar de politiezone RIHO extra probeert op in te zetten. “Twintig procent van die diefstallen lossen we op, dat is ver boven het nationaal gemiddelde dat momenteel op 6 procent ligt”, aldus korpschef Curd Neyrinck.

Cameranetwerk

De stad en de politiezone investeerden de voorbije jaren ook volop in een cameranetwerk. In Roeselare zorgen in totaal 194 camera’s voor extra controle. “We voorzien nog extra camera’s op de site van het Moermanpark en nabij het project Roelevard. We investeren ook nog in een nieuwe mobiele camera. Nee, camera’s zijn niet zaligmakend, maar helpen de politie wel om iets op te lossen. We geloven in een goede combinatie van het digitaal patrouilleren en het ter plaatse gaan van de politie”, aldus de burgemeester.

Ondertussen blijft ook de strijd tegen drugs en cybercriminaliteit een topprioriteit. “We blijven waakzaam voor nieuwe drugsvormen zoals flakka. Door het alert en doortastend optreden van onze politiediensten, eind 2022 al, volgden eind vorig jaar al de eerste arrestaties en veroordelingen”, aldus de burgemeester. Op vlak van cybercriminaliteit werken de stad en de politiezone enkele nieuwe projecten uit. Zo wordt er bekeken of er een telefoonnummer kan opengesteld worden voor een dergelijke problematiek en plant de politie een vaste stek in voor de escaperoom die de bewoners moet sensibiliseren rond cybercrime.

Om de bevolking op de hoogte te brengen rond de verschillende veiligheidsacties lanceert de stad deze week een brochure met daarin verschillende handige tips en weetjes. “Na het succes van vorig jaar organiseren we op 15 september ook de tweede editie van de veiligheidsdag. Op die manier zetten we de verschillende veiligheidsdiensten in de kijker en maken we jong en oud ook warm om bij hen aan te sluiten”, aldus Declercq.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier