Assisen moord Caroline Kint – Zoon van slachtoffer wees De Witte aan als aanstoker

Beklaagde Lorine De Witte. © BELGA

De jongste zoon van Caroline Kint (65) wees enkele dagen na de feiten Lorine De Witte (53) aan als aanstoker van de doodslag op zijn moeder. Op het assisenproces kon Jeffrey M. echter geen concrete reden voor zijn telefoontje naar de politie aanhalen.

“Ik vind dat ze voor een deel verantwoordelijk is. Toch voor de hulpdiensten niet te bellen”, klonk het. Voorzitter Bart Meganck vroeg meermaals waarom hij tot de conclusie kwam dat Athena Man door De Witte werd opgehitst. “Er was altijd gestook. Ofwel was ze in ruzie met mijn moeder, ofwel met die andere buurvrouw. Het was altijd iets. Dat was een voorgevoel.”

M. moest ook toegeven dat hij met zijn moeder al drie jaar geen contact meer had. Kint diende toen klacht in voor geweldpleging, maar dat werd door haar zoon met klem ontkend. “Als ik haar knieën gebroken had, zou ze niet naar boven gelopen zijn om naar het toilet te gaan. Lorine zat er toen toch ook weer tussen. Ze was zich ook weer aan het moeien en alles aan het voorzeggen aan de politie.” Los daarvan kon M. het eigenlijk wel goed vinden met zijn moeder. “Ik kan me herinneren dat ze goed werkte. Ze dronk graag wel iets, maar daar is niks mis mee. Ze had ook een rugzak, zoals iedereen.”

Spijt

“Ze was een harde werker. Dat was er spreekwoordelijk ingestampt. Mama wou dat ik verder studeerde en dat ik een beter leven had dan zij”, bevestigde haar dochter. Joyce M. bestempelde Kint als een goede oma en mama, maar verbrak op een bepaald moment toch het contact. “Alcohol kwam meer en meer in het spel. Ik kon dat niet langer negeren, omdat ik zelf ook moeder werd. Ik hield nog een oogje in het zeil, maar niet meer fysiek. En daar heb ik wel veel spijt van. Ik kan het door de feiten niet meer rechtzetten.”

Daarnaast herinnerde de dochter van Caroline Kint zich de vreemde dynamiek in het appartementsgebouw langs de Minister Tacklaan in Kortrijk. “Ik heb wel honderd keer gezegd dat ze moest verhuizen. Maar zulke dingen had ik nooit kunnen hopen.” Vooral de manier waarop niemand het slachtoffer hulp bood, zit haar dochter dwars. “Ik kan niet uitleggen aan een kind van toen acht dat hun oma door een wildvreemde wordt doodgeslagen en dat er mensen toekijken, maar niet helpen.”

Instelling

Thierry M. verbleef tot zijn negende in een instelling, maar woonde als tiener wel bij zijn ouders. “Dat is niet altijd goed gelopen, wegens drank. Mijn moeder kon heel lief zijn, maar dat was anders als ze gedronken had.” Met zijn moeder had hij geen contact meer, maar toch stelde hij zich burgerlijke partij. “Om mijn broer te steunen. Ik wil gewoon dat de waarheid aan het licht komt. De straf moet de jury maar beslissen.”

Lorine De Witte vertelde, volgens haar zus G., heel kort na de feiten al hoe Caroline Kint om het leven werd gebracht. “Lorine is op het balkon gegaan en heeft de feiten zien gebeuren. Caroline lag al op de grond en werd nog meerdere malen geschopt, geslagen en ook met haar hoofd op de beton geslagen.” Voorzitter Bart Meganck vroeg zich af waarom de beschuldigde niet tussenbeide probeerde te komen. “Ze zei dat ze in shock was, in paniek. Mocht ik dat zelf tegenkomen, zou ik waarschijnlijk ook niets durven doen.” G. gaf toe dat ze T. en zijn zus Athena Man eigenlijk niet kende. “Ik heb wel een vijftal keer gebeld naar de politie van Kortrijk voor zijn twee hondjes die mishandeld werden. Mijn zus en Caroline waren daarvan op de hoogte, maar durfden niet te bellen.”

Rugzak

Lorine De Witte werd door haar zus als een spontane, maar naïeve vrouw bestempeld. “Ze heeft een zware rugzak, maar ze is altijd positief gebleven. Ze ziet nooit het kwade en wil altijd andere mensen helpen.” De beschuldigde kende niet alleen een zware jeugd, maar werd later ook het slachtoffer van partnergeweld. “Dat was de hel voor mijn zus. Ik weet niet hoe ze dat heeft kunnen volhouden. Door hem is ze ook in een grote drugsverslaving terechtgekomen. Die bruut heeft zijn hele leven niets anders gedaan dan geslagen naar vrouwen.”

G. vertelde ook hoe haar zus en het slachtoffer voortdurend samen optrokken. “Ze dronken elke dag samen een koffie of een pintje. En ze keken ook samen naar Familie.” Meester Filip De Reuse, advocaat van De Witte, vroeg zich dan ook af het mogelijk is dat Lorine bewust Athena Man tegen het slachtoffer zou opgezet hebben. “Nee, nee, nee, totaal niet. Ze zag ze veel te graag.”

Woensdagmiddag kwam ook de vermoedelijke aanleiding voor de feiten nog aan bod. Volgens Ilse P. belde Caroline Kint op de dag van haar overlijden eenmalig naar de sociale huisvestingsmaatschappij om haar beklag te doen. “Dat ging over overlast en problemen met de buren, maar het was niet zo duidelijk wat het probleem was.” Kint zou ook aangegeven hebben dat ze haar ramen wilde bedekken. Een medewerkster van P. plande een huisbezoek in om de kwestie te onderzoeken.