Assisen moord Caroline Kint – Drie kinderen van Caroline Kint werden geadopteerd

De beklaagden Lorine De Witte en Athena Man. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de oudste dochters van het slachtoffer opvallende verklaringen afgelegd. Ze vertelden hoe ze een groot deel van hun kindertijd in een instelling doorbrachten. Uiteindelijk werden ze net als een van hun broers geadopteerd door hun pleegouders.

“Ik kon door de traumatische gebeurtenissen in mijn kinderjaren niet praten tot mijn acht of negen jaar”, verklaarde Sandy D. De dochter van Caroline Kint legde uit dat ze regelmatig slaag kreeg van haar vader en in een eerste pleeggezin. “Caroline en Roger maakten heel veel ruzie, ze zaten veel op café. De mooiste herinnering is dat ze mij een leven gegeven heeft. Ik ben trots dat ze mij heeft kunnen afgeven aan mijn ouders. Ik ben blij dat ze mij losgelaten heeft.”

Ook Cindy M. bracht haar jeugdjaren vooral in een instelling door. “Als het goed ging, gingen we naar huis. Ging het wat minder, gingen we weer naar de instelling. Ik heb uren op een bankje gezeten, hopende dat ze de laatste vijf minuten nog gingen afkomen om mij te bezoeken.” Aan haar moeder hield M. eigenlijk geen al te slechte herinneringen over. “Maar wel van Roger, omdat hij naar mijn aanvoelen altijd degene was die dronk en ophitste. Hij sleurde mijn mama daarin mee.”

Kracht

Uiteindelijk moest de vrouw kiezen tussen haar biologische ouders en haar pleegouders, die haar ondertussen adopteerden. “Gelukkig had ik voldoende hersenen om te ondervinden dat het niet goed zou komen”, verklaarde ze haar keuze. Een paar maanden voor de feiten zag ze Caroline Kint wel nog toen ze langs haar appartement fietste. “Ik wist dat het mijn mama was, maar ik ben niet durven stoppen. Gewoon omdat ik de kracht niet had. En nu kan ik niet meer stoppen.”

De adoptiemoeder van Cindy M. verklaarde dat de weinige contacten met het slachtoffer vrij goed verliepen. Zo vond ze het niet erg dat ze niet uitgenodigd was op het huwelijk van haar biologische dochter. “Ga je haar nu ook afnemen? Ze hebben er al twee afgenomen”, reageerde Kint blijkbaar wel op de adoptieplannen. Volgens Rosanne C. kon het slachtoffer er moeilijk mee leven dat de twee andere geadopteerde kinderen van naam veranderd waren.

Relatie

Door een ex-partner werd Caroline Kint als een sociale en liefdevolle vrouw omschreven. “Dat was een hele goeie relatie. Dat was iemand die sociaal was en veel werkte. We hebben veel plezier gemaakt, maar ook wat donkere momenten gekend.” Rudy B. verwees vooral naar het alcoholprobleem van het slachtoffer. Ook haar borstkanker zou een rol gespeeld hebben in de relatiebreuk. “Ik heb een heel stuk van dat proces meegemaakt. Ze wilde alleen afzien en mij daar niet bij betrekken.”

Een broer van het slachtoffer getuigde dan weer dat hij Caroline al zestig jaar niet meer had gezien. “Ze is thuis plots vertrokken toen ze 18 jaar was. Niemand had dat zien aankomen. Mijn ouders zijn daar heel verdrietig om geweest”, klonk het.

Vervolgens verklaarde een voormalige buurvrouw hoe ze een vrij goede band had met Caroline Kint. “Maar soms ook niet. Het kon hevig zijn, ja”, aldus Wendy V. Met haar andere buurvrouw Lorine De Witte klikte het veel minder goed. “We gaan hier lang zitten als ik moet vertellen waarom het niet klikte. Er waren veel pesterijen. Ze vertelde veel leugens en maakte dingen van mij kapot.”

Tussenkomst

Op het moment van de feiten woonde de getuige al enkele maanden ergens anders. “Ik vraag mij wel af waarom De Witte niet is tussengekomen. Het was haar beste vriendin.” Volgens enkele andere getuigen bazuinde V. rond dat De Witte alles gefilmd had. Op de zitting ontkende ze dat, maar ze bleef er wel bij dat De Witte iets met de feiten te maken had. “Toen ik daar woonde, was het ook constant ruzie. Ik zie haar wel iemand opdraaien om dat te doen. Maar zo erg had ik niet gedacht, nee.” Een jurylid had blijkbaar toch de indruk dat V. haar verklaringen van tijdens het onderzoek wat afzwakte. “Ben je bang voor represailles?”, klonk het.

Ten slotte kwam een voormalige werkgever van het slachtoffer aan het woord. Kint werkte zeven jaar lang als keukenhulp en afwasser in een restaurant in Harelbeke. “Het was een hele goede en harde werker. We hebben nooit problemen met haar gehad”, aldus Tom W. Van overdreven alcoholgebruik was volgens de getuige geen sprake.

Op vraag van het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen werden woensdagavond nog alle verklaringen van een mogelijke kroongetuige voorgelezen. Chelsea V. zag alles gebeuren vanuit het appartement van de broer van Athena Man. Ze moest eigenlijk dinsdag getuigen, maar bleef om medische redenen afwezig.

Donderdag worden de getuigenverhoren afgerond.