Assisen Caroline Kint – Vader van Athena Man verscheen zelf al voor hof van assisen

Athena Man tijdens het assisenproces. © Belga

De vader van Athena Man (32) werd in 2012 door het West-Vlaamse hof van assisen tot tien jaar opsluiting veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg. Op het proces tegen zijn dochter kwam Andy Man niet opdagen om te getuigen. Volgens haar moeder kwam de beschuldigde door zijn invloed op het verkeerde pad terecht.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Voorzitter Bart Meganck wierp op dat Athena Man geen gemakkelijke jeugd gehad heeft. “Dat is juist, wij hebben geleefd in armoede”, reageerde haar moeder. “Ik was grotendeels alleen voor de kinderen. Ik heb echt geprobeerd om mijn best te doen.” Meester Nina Van Eeckhaut merkte dan weer op dat de partners van Pascale V. niet bepaald pluspapa’s waren voor haar cliënte. “Dat klopt, maar toen ik die keuzes maakte, had ik dat niet gedacht.” Volgens haar moeder had de zelfdoding van een voormalige stiefbroer ook een grote impact op de toen 13-jarige Athena.

Door vader op verkeerde pad

In principe moest ook de vader van Man een getuigenis afleggen. Andy Man kreeg in februari 2012 zelf tien jaar opsluiting voor zijn aandeel in de dood van Jimmy Maes in 2005. Het slachtoffer kreeg rake klappen en werd uiteindelijk in de Leie gegooid. De kompaan van Man werd tot 30 jaar opsluiting veroordeeld voor doodslag.

De afwezigheid van Andy Man verbaasde zijn ex-partner niet. “Jammer genoeg is hij nu vrij. Hij heeft met al zijn kinderen contact proberen te zoeken en heeft ze allemaal in ruzie gestoken. Hij heeft Athena op de verkeerde weg gestoken.” De beschuldigde zou ook via haar vader in contact gekomen zijn met drugs. In de gevangenis zou ze de drugs wel helemaal afgezworen hebben. “Ik zou niet meer op bezoek gaan als ze in de gevangenis nog drugs zou gebruiken.”

De schoonvader van Athena Man schetste geen bijster positief beeld van de beschuldigde. “Veel liegen en bedriegen, tegenover mij toch. Mijn zoon ook, het is niet zij alleen. Je kon nooit geloven hetgeen ze vertelden. Ze gingen liever op café gaan zitten dan een keer met mijn kleinkind naar mij te komen.” Arno P. legde ook nog uit hoe hij zijn zoon enkele maanden opving tijdens een relatiebreuk. “Ik ben een lening van 9.000 euro aangegaan om zijn schulden af te betalen, maar plots was hij weg. Sindsdien hebben we geen contact meer.”

Tweede kans

In die periode had Man een relatie aangeknoopt met een collega uit het woonzorgcentrum waar ze toen werkte. Jamal G. noemde de beschuldigde een zorgzame moeder, maar haalde ook haar drugsprobleem aan. De feiten pleegde ze volgens de getuige in een vlaag van zinsverbijstering. “Dat is niet iets wat zij wilde doen. Drank en drugs, niet slapen en in een verkeerde gemoedstoestand zitten. Je mag drugs nemen, maar je moet zorgen dat de drugs jou niet neemt.” De avond van de feiten leek Man aan de telefoon wat over haar toeren. “Ik weet niet echt meer waarom. Ik heb nog gezegd dat ze naar mij moest komen. Haar broer is geen plaats waar je naartoe moet gaan als je al een beetje opgefokt bent.”

Ook de toenmalige directeur van het woonzorgcentrum kwam aan het woord. “Op de dienst hadden wij daar geen problemen mee. Ze was als logistiek medewerkster toegankelijk voor de bewoners, maar haar aanwezigheid was iets anders.” Vooral in de weekends kwam Man zogezegd door ziekte regelmatig niet opdagen. “In de coronaperiode hebben we haar een tweede kans gegeven. Dat ging weer een paar maanden goed, maar plots was het gedaan. Dan hebben we haar niet meer gezien of gehoord”, aldus Marnix V.

Door haar beste vriendin werd Athena Man als vrolijk en behulpzaam bestempeld. “Zelfs nu aan de telefoon. Als ze aan mijn stem hoort dat er iets scheelt, zal ze altijd proberen om te helpen. Ik heb altijd op Athena kunnen rekenen en vertrouwen.” Lisa B. herinnerde zich ook nog dat de beschuldigde tijdens haar jeugd werd aangerand en met eetstoornissen kampte. “Daar is ze dan speed voor beginnen nemen. Extreem sporten is ze dan ook beginnen doen. Soms ook heel weinig eten. Ze deed veel om haar ideaalbeeld te komen.”

Ringo De Witte wordt niet gehoord

In principe zou donderdagochtend ook de broer van Lorine De Witte (53) gehoord worden. Ringo De Witte stond bekend als de gevaarlijkste gedetineerde van het land, maar werd ondertussen geïnterneerd. Hij werd overgebracht uit het Forensisch Psychiatrisch Centrum, maar blijkbaar kwam De Witte verbaal agressief uit de hoek. “De sfeer is zodanig dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. We gaan Ringo De Witte dus niet horen in het hof”, aldus voorzitter Bart Meganck.

Bij de start van de zitting bleek dat een vrouwelijk jurylid door ziekte niet aanwezig kon zijn. Ze werd vervangen door een van de twee plaatsvervangers. De volksjury bestaat daardoor nog steeds uit zeven vrouwen en vijf mannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier