Assisen Caroline Kint – Dochter Lorine De Witte: “Mama en Caroline waren als een getrouwd koppel”

Lorine De Witte tijdens het assisenproces. © Belga

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) heeft de dochter van Lorine De Witte (53) haar verklaring afgelegd. Lena S. vertelde dat haar moeder erg goed bevriend was met het slachtoffer. De avond van de feiten zou De Witte niet onmiddellijk de waarheid verteld hebben, uit schrik voor Athena Man (32) en haar broer.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Toen de dochter van Lorine De Witte op 15 oktober 2021 thuiskwam, zag ze in de Minister Tacklaan in Kortrijk onmiddellijk de hulpdiensten staan. “Ik zag een plas bloed liggen en was in paniek omdat ik dacht dat het mijn mama was.” De Witte vertelde aan de politie niet onmiddellijk wat ze gezien had, maar werd door haar dochter overtuigd om dat toch te doen. “Wij hadden die avond ook uitdrukkelijk gevraagd om die getuigenis anoniem af te leggen, uit angst voor Athena en haar broer T. Daarom was ze niet meteen eerlijk.”

Seksuele relatie

Lena S. wist dat haar moeder een tijdje een seksuele relatie had met de broer van Athena Man. “Ikzelf vond dat niet zo leuk. Mijn mama weet dat ook, wij zijn altijd eerlijk tegen elkaar. Ik wist dat hij mama niet kon loslaten op het laatste.” Met een andere buur had De Witte wel een heel goed contact. “Ik noemde mama en Caroline een beetje een getrouwd koppel. Ze konden ruziemaken, maar legden het ook weer bij. Ze deden eigenlijk alles samen: tv-kijken, boodschappen doen.” Ten slotte omschreef S. haar moeder als een sociale, behulpzame vrouw. “Ze heeft haar leven helemaal omgedraaid voor mij. Ze heeft altijd alles gedaan wat ze kon. Ze is gestopt met de drugs toen ik nog een kleuter was.”

Caroline Kint en Lorine De Witte gingen ook heel vaak samen naar café De Posthoorn. “Zeker als het mooi weer was, zaten ze soms dagelijks op het terras. Caroline kwam regelmatig apart ook, Lorine niet zo veel”, vertelde uitbaatster Kimberly L. Het slachtoffer vertelde soms over haar problemen met haar overbuur. “Ik weet enkel dat ze een paar keer gebeld had naar de sociale huisvesting om haar beklag te doen over T. Doordat Lorine een affaire had met hem, vloog T. soms uit tegen Caroline. Hij reageerde soms heel jaloers.”

Met Lorine De Witte had de getuige naar eigen zeggen nooit problemen. “Ik ken Lorine als een goedlachse, vriendelijke madam. Ik heb nooit geen enkel probleem gehad met haar. Ze trok wel vaak met slechte mannen op. Gasten die in het drugsmilieu zitten.” L. herinnerde zich ook nog dat Caroline Kint het café amper enkele minuten voor de feiten verliet. “Ze heeft een hele avond gedanst en wat pintjes gedronken.”

Haat-liefdeverhouding

Ook de voormalige schoonzoon van Caroline Kint herinnerde zich de problemen die ze met haar overbuur had. De ochtend van 15 oktober 2021 ging hij nog op bezoek bij het slachtoffer. “Ze kreeg telefoon van Lorine. Ze moest stoppen met bellen naar de Goedkope Woningen (sociale verhuurmaatschappij red.), want T. ging kwaad worden”, aldus Benjamin D. Caroline Kint ging verhaal halen bij T., maar haar ex-schoonzoon moest tussenbeide komen. “Voor ik het wist, kreeg ik een kopstoot van T. en lag ik op de grond. Dan is de politie langsgekomen. Hij stond toen al redelijk agressief tegenover Caroline.” Volgens D. riep De Witte vanop haar terras dat T. ermee moest stoppen.

De band tussen Kint en De Witte werd door haar voormalige schoonzoon als een haat-liefdeverhouding bestempeld. “Er werd altijd heel veel gestookt. Ze vond dat Lorine van haar profiteerde. Altijd geld, drank, sigaretten komen vragen.” Over het karakter van het slachtoffer was D. wel vooral positief. “Dat was een goeie vrouw. Als ze iets dronk, was ze inderdaad een ander persoon. Maar dat kon ik wel plaatsen, want drank is een vuil beestje. Maar het was een harde werkster en een goede oma.”

Zorgzaam

Woensdagochtend kwam ook een zus van Athena Man (32) kort aan het woord. “Voor mij is mijn zus een heel lief en warm iemand. Heel zorgzaam, vind ik toch”, klonk het. Volgens C. zorgde de beschuldigde tijdens hun moeilijke jeugd vaak voor de jongere kinderen van het gezin. Over het drugsprobleem van haar zus kon ze weinig vertellen. “Ik weet dat ze een moeilijke periode had, maar wij gingen ervan uit dat het beter ging. Ik had nooit verwacht dat ze zoiets zou doen.”