Assisen Caroline Kint – Athena Man kende moeilijke jeugd: “Er was sprake van ernstige kinderverwaarlozing”

Lorine De Witte en Athena Man worden ervan beschuldigd Caroline Kint van het leven te hebben beroofd. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) is de erg moeilijke jeugd van Athena Man (32) aan bod gekomen. Volgens een voormalige leerkracht werd de beschuldigde ernstig verwaarloosd. Als tiener kreeg ze ook rake klappen van haar vriend.

“Athena is het kind dat mij het meest bijgebleven is in die 38 jaar dat ik nu in het onderwijs sta”, vertelde haar leerkracht uit het vierde leerjaar. Henri E. wist zelfs nog dat haar toen 26-jarige mama zwanger was van haar zesde kindje toen ze de beschuldigde kwam inschrijven.

Ernstige kinderverwaarlozing

“Op 1 september schrok ik wel een beetje. Dat meisje was helemaal niet verzorgd, had een wilde haardos vol luizen en verspreidde ook een onaangename geur.” De getuige herinnerde zich ook hoe Man eens in haar pyjama en op blote voeten op school verscheen. “Eigenlijk was er daar wel sprake van ernstige kinderverwaarlozing. Ze hadden ook praktisch nooit boterhammen mee naar school.”

Volgens haar leerkracht had de beschuldigde toen al een leerachterstand, maar kwam van huiswerk niets in huis. Ze moest immers steeds zorgen voor haar jongere broertjes en zusjes. “Die feiten zijn natuurlijk vreselijk, maar ik begrijp wel dat ze alles zou doen om haar broer te beschermen.”

Athena Man was op school ook steeds beleefd, rustig en verdraagzaam. “Zij moest van de andere kinderen heel veel incasseren en ging daar eigenlijk redelijk rustig mee om. Grote problemen hadden we met haar niet.”

Oranjehuis

Vooral door spijbelgedrag werd de beschuldigde als 17-jarige door het CLB doorverwezen naar een jongerencoach van het Oranjehuis. “Athena was een van mijn eerste begeleidingen. Ik was heel bezorgd over de situatie waarin ze leefde. Ze woonde bij haar toenmalige vriend en ik voelde aan dat het niet allemaal oké was. Aan alles voelde ik dat ze in een overlevingsmodus zat.”

Nele V. werd emotioneel toen ze van de verdediging hoorde dat Man toen inderdaad klappen kreeg van haar partner. “Dat vind ik heel erg om te horen. Ik was ook zo jong en ik had zoveel medelijden met haar. Ik wou zo hard dat ze goed terechtkwam.”

De getuige herinnerde zich vooral de mooie glimlach van de beschuldigde. “Athena was krachtig in al haar emoties. Als ze geen zin had in een workshop, had je het geweten. Maar als ze blij was, was ze ook heel blij.”

Jeugdvriend van vader

Tijdens moeilijke periodes vluchtte Athena Man regelmatig naar een jeugdvriend van haar vader. “Ik was als een soort nonkel. Meestal kwam ze als ze het moeilijk had met haar vriend en ook als ze weggelopen was uit de instelling. Ze kwam dan tot rust.”

Geert D. blijft de beschuldigde opzoeken in de gevangenis, waar ze uitgebreid haar spijt uitgedrukt zou hebben. “Ze weet dat ze verkeerd geweest is en dat ze ervoor moet boeten. Eigenlijk is ze vriendelijk en lief, helemaal anders dan die feiten.”

Zoon medebeschuldigde

De zoon van medebeschuldigde Lorine De Witte verklaarde dat ook zijn moeder een heel moeilijke jeugd kende. “Daarna had ze een slechte vriend, waardoor ze alles verloren heeft. Maar ze heeft altijd haar best gedaan om ons alles te geven. Alles wat we bereikt hebben, is dankzij mijn moeder.”

Diëgo D. vertelde dat zijn moeder vaak slaag kreeg van een van haar partners. “In de winter ging ik in mijn T-shirt naar school, omdat ik zelfs geen jas had. Ze mocht niets geven aan mij. Als hij lag te slapen, nam ze stiekem geld om een jas voor mij te kopen.”

Strijd tegen borstkanker

Tijdens zijn getuigenis haalde de zoon van De Witte onder andere haar strijd tegen borstkanker en de liefde voor haar kleinzoon aan. D. benadrukte ook dat zijn moeder en het slachtoffer hartsvriendinnen waren.

“Zelfs op feestdagen zaten ze dikwijls samen een pintje te drinken. Zonder mijn moeder had Caroline niemand en zat ze altijd alleen thuis.”

Volgens haar zoon heeft Lorine De Witte dan ook absoluut niets te maken met de dood van Caroline Kint. “Ze zou de dingen eerder uitpraten dan dat ze zou stoken. Ik ben deze twee weken niet op bezoek geweest in de gevangenis, omdat ik ervan uitga en geloof dat ze vrijdag meegaat naar huis.”

Geld gestolen

Een kennis van de beschuldigde was eveneens op de hoogte van haar moeilijke thuissituatie. “Ik heb altijd geweten dat ze haar best deed voor haar kinderen. Ook met andere mensen heb ik geen problemen ondervonden”, aldus Stefaan G.

Amper vier dagen voor de feiten werd Lorine De Witte veroordeeld omdat ze geld van het slachtoffer had scheefgeslagen. “Indertijd heb ik daarover gelogen. Het is waar dat ik ook 1.000 euro in mijn zakken heb gestoken. Ik zag het als compensatie voor een tv die ik haar gegeven had.”