“Als de winkel niet snel opengaat, begin ik te schieten”: dronkenlap die met speelgoedwapen zwaaide aan sociale kruidenier hoeft niet naar de cel

De feiten speelden zich af aan de sociale kruidenier OostKans. © AFr
Redactie KW

B.C. (32) had duidelijk weinig tijd toen hij vlak voor openingstijd een speelgoedwapen trok aan de sociale kruidenier in Oostkamp. Hij dreigde ermee te schieten als de winkel niet snel openging. Toch gaf de Brugse rechtbank de drankverslaafde man nog een kans.

Op 20 februari stond de beklaagde samen met vijf anderen te wachten tot de sociale kruidenier OostKans in de Stationsstraat in Oostkamp de deuren zou openen. Enkele minuten voor openingstijd werd het wachten de Oostkampenaar duidelijk te veel. Hij haalde een speelgoedwapen boven en zwaaide daarmee in het rond. “Als de winkel niet snel opent, begin ik te schieten!”, klonk het dreigend.

Omdat het overduidelijk een speelgoedwapen betrof, veroorzaakte B.C. geen al te grote paniek. Toch werd de politie erbij gehaald. Volgens de procureur was de Oostkampenaar dronken en had hij wellicht andere plannen met het wapen. “De beklaagde had geen krediet meer om iets te kopen in de winkel. Dus vermoedelijk wou hij op een andere manier aan zijn goederen komen”, alludeerde ze op een mogelijke overval.

Op het moment van de feiten droeg B.C. een spijkerbroek, geruit hemd en een cowboyhoed. “Hij leek wel weggelopen uit een feuilleton op zondagavond”, verwees advocaat Lawrence Taillaert naar ‘De Sheriff’, het personage uit de populaire VRT-reeks Chantal. “Maar mijn cliënt had zeker niet de intentie om een overval te plegen. Hij ontkent zelfs dat hij het wapen uithaalde. Naar eigen zeggen strekte hij alleen de armen waarop het pistool zichtbaar was achter zijn broekriem.”

B.C. kampt met een zware alcoholverslaving en werd intussen gedwongen opgenomen in de psychiatrie. De procureur vroeg acht maanden cel, maar de rechtbank hield het dinsdag op zes maanden celstraf met uitstel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier