Algerijnse man krijgt 4 jaar cel voor foltering van partner: “Hij stak opzettelijk haar dekentje in de zetel in brand”

Redactie KW

Een 60-jarige man van Algerijnse afkomst uit Kortrijk stak een dekentje in de zetel in brand om zijn partner schrik aan te jagen. Foltering, zo oordeelt de rechter maar hij stuurde de man niet terug naar de cel. Als hij zich aan een contact- drugs- en alcoholverbod houdt, blijven de rest van zijn 4 jaar cel voorwaardelijk. “Hij behandelde haar als een dier”, aldus advocaat Tim Dierynck.

Via een huwelijkssite leerden Boubakar B. en de Algerijnse vrouw (28) elkaar kennen. Zij was op zoek naar een beter leven in Europa en dacht via een huwelijk met B. haar droom te kunnen verwezenlijken. Maar eens aangekomen in België veranderde die droom al gauw in een nachtmerrie. “Ze mocht niet naar buiten, moest luisteren als hij sprak, mocht niet eten als hij dat deed, moest seksuele handelingen doen waar ze zich niet goed bij voelde”, schetste Tim Dierynck een grauw beeld van de relatie. “Van zijn belofte om haar aan verblijfspapieren te helpen, kwam evenmin iets in huis. Bovendien dronk hij ook veel alcohol.” De openbare aanklager deed er nog een schepje bovenop. “Hij dreigde haar familie te vermoorden als ze de waarheid vertelde, ze mocht niet douchen, hij deed de deur op slot,…”

De spanningen in het gezin kenden in de nacht van 1 op 2mei 2023 een hoogtepunt. B. besprenkelde een dekentje op de zetel met verfverdunner en stak het met een aansteker in brand. Volgens de vrouw lag zij onder dat dekentje en vatten op die manier haar kousen en benen vuur, B. houdt vol dat het dekentje naast haar lag en er per ongeluk enkele spatjes brandbare vloeistof op haar benen terecht kwamen. In ieder geval liep de vrouw derdegraads brandwonden op en moest ze tot twee keer toe in het ziekenhuis verzorgd worden. Wat er zich precies achter de muren van de woning van B. had afgespeeld, bleef aanvankelijk verborgen, tot een hulpverlener in het ziekenhuis aan de alarmbel trok.

B. vloog 6 maanden in de cel, aanvankelijk op verdenking van poging moord. “Het was enkel de bedoeling haar schrik aan te jagen, zodat ze de woning zou verlaten en de relatie zou verbreken”, aldus advocaat Jan Kempinaire in naam van B. “Hij bluste zelf de vlammen, verzorgde meteen haar benen met een zalfje en belde een ambulance. Het waren aanvankelijk oppervlakkige wonden maar die verergerden de dagen nadien. Hij wilde niet langer meewerken aan een schijnhuwelijk en daardoor was de vrouw in paniek en wanhopig op zoek naar een manier om toch aan verblijfspapieren te geraken. Ze koos er voor om haar in een overdreven slachtofferrol te wentelen en daar is B. het slachtoffer van.” Aan het slachtoffer moet B. een schadevergoeding van 11.850 euro betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier