Procureurs van Ieper en Brugge blijven geschorst na gesjoemel met examenvragen

Advocaat-generaal C.B. en zijn West-Vlaamse collega's Y.S. en J.L. zijn geschorst.
Laurens Kindt

West-Vlaams procureur Filiep Jodts heeft de schorsing van twee van zijn afdelingsprocureurs met drie maanden verlengd. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. J.L. en Y.S. werden geschorst in de nasleep van de affaire rond de gelekte examenvragen voor het magistratenexamen van januari.

Op zondag 3 maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat er fraude werd gepleegd bij het magistratenexamen van januari. Dat examen is voor juristen een belangrijke en doorgaans aartsmoeilijke horde om toegelaten te worden tot de magistratuur. Minstens één kandidaat aan het examen van januari had alvast een belangrijke hulplijn. Advocaat-stagiair N.S. uit Jabbeke kreeg vooraf de vragen doorgespeeld door een lid van de jury, magistraat C.B. van het parket-generaal in Gent. Beiden gaven de feiten toe, C.B. is ondertussen geschorst en er loopt een strafonderzoek.

In de nasleep daarvan, maakte West-Vlaams procureur Filiep Jodts op 20 maart bekend dat ook hij twee procureurs liet schorsen. Het gaat om Y.S. en J.L., beiden afdelingshoofd van hun parket, respectievelijk in Brugge en Ieper. Y.S. is de vader van examenkandidaat N.S. Mogelijk speelde hij een rol in het doorspelen van de vragen. Idem dito voor J.L., wiens dochter L. ook deelnam aan het magistratenexamen. Hun schorsing werd vandaag verlengd voor een periode van drie maanden. “Deze verlenging doet geen uitspraak over de schuld of onschuld van de betrokkenen. Dit moet het verdere onderzoek uitwijzen”, zegt het parket.

Opvallend: ook de moeder van frauderende kandidaat N.S. werd in eerste instantie geschorst. Zij is rechter in Ieper. Maar haar schorsing werd niét verlengd. De vrouw kan dus opnieuw zetelen in de rechtbank van Ieper. Waarom de schorsing voor haar echtgenoot dan wél verlengd werd, is niet duidelijk. Waarnemers zien daar aanwijzingen in dat vader Y.S. wel een actieve rol speelde in het gesjoemel met de vragen, terwijl moeder afzijdig bleef. Ook de schorsing van C.B. is door de procureur-generaal in Gent ondertussen verlengd.

Ook opvallend: de magistraat die aangesteld werd om het strafonderzoek te voeren naar de fraude, raadsheer Wim De Troy van het Brusselse hof van beroep, is zelf kandidaat om deel uit te maken van de Hoge Raad voor de Justitie. Als hij verkozen wordt, is het nog maar de vraag of hij het onderzoek zal kunnen voortzetten. Vrijdag worden de nieuwe leden van de Hoge Raad verkozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier