Jongeman die jongeren afperste krijgt straf met uitstel

Foto ter illustratie.
Redactie KW

Een 19-jarige Beernemnaar is in beroep veroordeeld tot 40 maanden met uitstel voor een reeks afpersingen met een mes in Brugge.

In de nacht van 13 op 14 januari vorig jaar kreeg een 16-jarige jongen in het centrum van Brugge een mes tegen de keel geduwd. Het jonge slachtoffer moest zijn portefeuille afgeven. Niet veel later kon de politie beklaagde M.A. en twee minderjarige kompanen klissen. Verder onderzoek linkte de jongelui aan twee gelijkaardige feiten die nacht. In totaal maakten ze vijf slachtoffers. Telkens werden onder bedreiging met een mes kleine geldsommen buitgemaakt.

M.A. gaf toe dat hij de slachtoffers had bedreigd. “Ik had teveel gedronken”, was zijn excuus. Na twee maanden voorhechtenis werd hij vrijgelaten onder voorwaarden, maar die schond hij door onder meer zijn avondklok niet te respecteren. Hij kreeg 40 maanden effectief,maar ging in beroep. “ Hij heeft zijn studies niet afgemaakt en op 18 –hij wordt in november nu pas 20- was hij ook nog lang niet volwassen”, argumenteerde zijn advocaat, Yen Buytaert. Hij vroeg voor hem een werkstraf. “Op school was hij door slechte vrienden in een negatieve spiraal terecht gekomen.” Een werkstraf zou volgens meester Buytaert hem discipline en structuur kunnen bijbrengen, meer dan een gevangenisstraf.

Maar het openbaar ministerie vond dat er een grens moet gesteld worden. Ondanks zijn jeugdige leeftijd was A. niet aan zijn proefstuk toe. In juni 2022 werd hij door de jeugdrechter al veroordeeld voor belaging, voyeurisme, wapens, misbruik van vertrouwen en afpersing. Zijn vraag tot een werkstraf werd door het hof geweigerd, maar de 40 maanden effectief, werden wel omgezet in 40 maanden met uitstel onder voorwaarden. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier