Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

Advocaat-generaal C.B. mocht na verhoor beschikken. (Getty/Belga)
Laurens Kindt

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.

Het waren speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie die woensdag aanklopten aan de statige woning van C.B. in Gits bij Hooglede. In opdracht van raadsheer-onderzoeker Wim De Troy, die het strafonderzoek naar de examenfraude leidt, sommeerden ze C.B. om hen te vergezellen naar de kantoren van hun Brugse collega’s aan de Zandstraat. Daar werd C.B. tijdens een verhoor op de rooster gelegd om duidelijkheid te verschaffen over de examenfraude en hoe ver die mogelijk nog reikt. Na afloop mocht C.B. evenwel beschikken. De magistraat dient zich wel aan voorwaarden te houden.

In een analyse van de affaire schetste De Krant Van West-Vlaanderen vorige week nog hoe diep de malaise zit bij justitie. Even recapituleren: in maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat het magistratenexamen van januari nietig werd verklaard. De reden was eenvoudig: advocaat-generaal C.B. had als lid van de examencommissie de vragen voor het examen strafrecht gelekt aan een kandidaat. Ook de inhoud van het examen verbintenissenrecht was bij een andere kandidaat beland.

Interne strijd

Mogelijk speelden de vaders van die kandidaten daarbij een cruciale rol. Als afdelingshoofden van de Ieperse en Brugse afdelingen van het West-Vlaamse parket waren zij collega’s van C.B. binnen het openbaar ministerie. De twee zijn tot nader order geschorst, net als C.B. zelf. Binnen het West-Vlaamse gerecht legt de affaire een interne strijd bloot, die al langer aan de gang is.

Bij het parket-generaal in Brussel, waar het strafonderzoek gevoerd wordt, kan men niet ingaan op het nieuws over de arrestatie van C.B. “Het onderzoek is nog volop aan de gang”, klinkt het daar. De raadsman van C.B., advocaat Luc Arnou, noemt de arrestatie van zijn cliënt geen verrassing. “Dat men hem wou spreken, lag in de lijn der verwachtingen. C. is geconfronteerd met de bevindingen uit het onderzoek. Het verhoor heeft de hele dag geduurd en ’s avonds mocht hij terug beschikken. We laten het onderzoek nu uiteraard zijn gang gaan”, klinkt het.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier