“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

© Getty Images
Redactie KW

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus de rechter. De vader van het meisje kreeg twee jaar voor zijn aandeel.

Op 6 september 2022 trof de politie een filmpje aan waarin te zien was hoe het toen 12-jarige dochtertje van Mieke W. (46) ’s nachts met twee uur tussentijd een lijntje wit poeder snoof. De video werd gemaakt in de woning van de moeder en in de achtergrond is te horen hoe de vrouw het meisje feliciteert met de woorden “da’s flink schat!”. Een tiental dagen later dook nog een tweede filmpje op waarin het meisje een lijntje snuift.

In nog een ander filmpje rookt het meisje een joint en snuift ze een lijntje met een 14-jarige vriendinnetje. Opnieuw is de moeder in de achtergrond hoorbaar. “Proficiat, echt waar. Daarop hebt ge lang moeten wachten hé”, shockeerde ze de speurders.

Gesprekken en berichten op de gsm van het meisje bevestigden het vermoeden dat W. cannabis en speed verschafte aan haar dochter en twee van haar minderjarige vriendinnen. Ze gaf zelfs geld aan haar dochter om drugs te kopen en vroeg het meisje of ze aan ‘cleane pis’ kon geraken.

“Foute vrienden”

Ook de vader van het meisje – Torhoutenaar Mike V. (49) – liet zich niet onbetuigd. Zo rolde hij joints in het bijzijn van zijn dochter en gaf er ook mee aan haar en haar vriendinnen.

In haar verhoor schoof Mieke W. aanvankelijk op theatrale wijze alle verantwoordelijkheid door naar de vader. Ze wees ook beschuldigend naar haar dochter omdat ze ‘optrekt met foute vrienden’. Het 14-jarige vriendinnetje verklaarde evenwel dat W. hen van drugs voorzag. Ook een 17-jarige vriendin bevestigde dit.

Een eerste interventie door de politie bracht evenwel weinig zoden aan de dijk. Tijdens een huiszoeking op 15 februari 2024 lagen in de leefruimte van de woning tien spuiten met bloed en speed. In de diepvries lagen resten speed en ook op een lepel en twee broodmessen werden drugsresten aangetroffen. Mike V. lag er te slapen. Die bleef evenwel ontkennen dat hij zijn dochter van drugs voorzag.

Al in de cel

Tijdens het proces ging W. alsnog over tot bekentenissen. De rechtbank hekelde haar verderfelijke invloed op haar dochter en haar vriendinnen. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, klonk het. “De dochter was op haar twaalfde al een volleerd druggebruiker.” W. liep eerder al zes veroordelingen op en kreeg nu vier jaar effectief. Mike V., die eerder al dertien veroordelingen opliep, kreeg twee jaar effectief. Zowel W. als V. zitten momenteel in de cel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier