Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter

Beeld ter illustratie. © iStock
Redactie KW

Op dinsdagmorgen 25 juni kon het ‘Veloflik’-team van de politiezone Vlas, tijdens een goed geplande en gerichte actie, twee fietsendieven oppakken toen ze wilden toeslaan ter hoogte van campus Howest en het zwembad Lago in Kortrijk.

Het ‘Veloflik’-team was beide verdachten al een tijd op het spoor, dit naar aanleiding van een hele recente reeks (tussen de 15 en 20) elektrische fiets- en e-stepdiefstallen. Tijdens het onderzoek, waarbij uitgebreid gebruik werd gemaakt van het cameranetwerk in Kortrijk, kwam de twee heel vaak als verdachten in beeld in de omgeving van het Lago zwembad, het Nelson Mandelaplein en campus Howest. Deze locaties liggen vlakbij elkaar. Ook hun voertuig, een Renault met Franse nummerplaat, werd meerdere keren gespot rond het tijdstip en de locatie van fietsdiefstallen.

De politieteams hadden zich discreet opgesteld aan de Howest campus. Omstreeks 9.45 uur kwam het duo effectief opdagen. Zij werden ter hoogte van de voetgangerstunnel richting Lago zwembad tegengehouden, opgepakt en overgebracht naar het commissariaat voor verder onderzoek. In de rugzak die ze mee hadden werden meerdere inbussleutels, een fietspomp en een kniptang gevonden.

Handel in gestolen fietsen

Het gaat om twee meerderjarige mannen zonder enig identiteitsdocument. Eén verdachte stond bovendien geseind. Ze zouden verblijven vlak over de grens in Frankrijk en daar mogelijks handel drijven in gestolen fietsen. Het zou gaan om georganiseerde criminaliteit met een duidelijk verdienmodel erachter, dit ten koste van de vele slachtoffers die hun kostbare fiets en verplaatsingsmiddel kwijt zijn.

Beide verdachten werden op woensdagnamiddag 26 juni voor de onderzoeksrechter in Kortrijk geleid. Die besliste om hen verder aan te houden en te laten overbrengen naar de gevangenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier