Roemenen voor rechter voor grote reeks diefstallen in winkelfilialen Kruidvat

© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Een koppel Roemenen moet zich op de rechtbank van Ieper verantwoorden voor diefstallen in meer dan 20 winkels van de keten Kruidvat. In totaal zouden ze daarbij 22.082 euro hebben buitgemaakt. De twee ontkennen een groot deel van de feiten. “Niet alle winkeldiefstallen kunnen in de schoenen worden geschoven van deze twee mensen”, aldus de verdediging.

A.N. en G-L R. (32), een vrouw en een man uit Roemenië, stonden geseind toen ze werden aangetroffen bij een verkeerscontrole. Het duo wordt verdacht van diefstallen in onder meer de filialen van Kruidvat in Poperinge, Oostkamp, Dendermonde, Duffel, Turnhout, Koekelare, Diksmuide, Aarschot, Leopoldsburg en Gistel. Ook zouden ze feiten hebben gepleegd in verschillende winkels van Parfumerie ICI. Beiden verschenen voor de rechtbank van Ieper. Volgens de openbare aanklager maakten de twee voor in een totaal van 22.082 euro buit. Als bewijs legt het parket camerabeelden en gegevens van ANPR-camera’s, waarmee verplaatsingen van de wagen van de twee beklaagden werden geregistreerd, op tafel. Nog volgens het openbaar ministerie pleegde de man feiten in elk land waar hij komt: onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland. “De teller staat op 28 veroordelingen”, aldus de aanklager. Ook de vrouw werd al twee keer veroordeeld voor diefstal. Tegen G-L.R. vordert het openbaar ministerie 2 jaar effectief en voor A.N. wordt 18 maanden cel gevraagd.

Beide beklaagden ontkennen een aantal van de diefstallen, vooral die waarvan de camerabeelden niet duidelijk zijn. “Er zijn verschillende Roemeense dievenbenden op pad geweest, maar alles wordt blijkbaar in de schoenen geschoven van deze twee mensen”, pleitte meester Maxime Van Winkel, die het opneemt voor de man. “Ook de bedragen zijn overdreven.” De raadsman haalde ook uit naar Kruidvat zelf, dat volgens hem alles wat in de winkels werd gestolen in dit dossier wil stoppen. “Ik beken enkel wat kan worden bewezen op basis van de beelden, de rest ontken ik”, zegt G-L.R. “Wat ik heb gedaan met de gestolen spullen? Sommige zaken, zoals scheermesjes, heb ik zelf gebruikt, de rest verkocht ik aan vrienden.”

Ook de vrouw gaf slechts enkele diefstallen toe. A.N. , die lang als prostituee werkte en moeder is, zegt een normaal leven te willen. Vonnis op 4 juli.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier