157 MacBooks spoorloos verdwenen: Afrikaanse bende riskeert tot 4 jaar cel voor oplichting en kredietkaartfraude

© Unsplash
Redactie KW

Een mailtje vanuit Denemarken met een bestelling voor 159 Apple MacBooks bleek in het najaar van 2022 een vergiftigd geschenk voor elektronicawinkel en Apple Premium Reseller Lab9 in Kortrijk. Nadat de computers waren afgehaald, bleek er sprake van oplichting. Vier leden van een Afrikaanse bende worden verdacht en riskeren tot 4 jaar cel. Slechts één van hen gaf voor de rechtbank in Kortrijk zijn betrokkenheid toe.

Op 30 september 2022 liep de bestelling – goed voor een waarde van 342.000 euro – bij Lab9 binnen. Afzender was een zekere Klaus Larssen, van het Deense Atos, een bedrijf waar eerder al zaken mee waren gedaan. Veel vragen werden dan ook niet gesteld. Maar die rezen al snel nadat op 17 november een koerier 157 MacBooks was komen ophalen en de bestelbon niet ingevuld bleek. Navraag bij Atos leerde dat daar vroeger wel een Klaus Larssen had gewerkt, maar dat er helemaal geen bestelling van 159 Mac Books was gebeurd. Opgelicht dus, en 157 computers spoorloos. Een gelijkaardig scenario speelde zich ook af bij een bedrijf uit Deerlijk, waar 21 schermen verdwenen.

Twee computers doken op bij Joseph A. (75) uit Doornik, de man die er van verdacht wordt de bestelling als koerier te hebben opgehaald. Maar hij ontkent. “Een blanke man van zo’n 55 jaar oud”, zo omschreef de werknemer van Lab9 de koerier. “Schattingen zijn altijd moeilijk maar je 20 jaar vergissen is wel veel”, vond advocaat Jan Leysen. “En die werknemer vermeldde niet dat de koerier Franstalig was terwijl mijn cliënt dat wel is. Bovendien heeft hij geen motief, want geen financiële moeilijkheden.”

Afrikaanse bende

Na telefonie-onderzoek en huiszoekingen kreeg het gerecht drie verdachten van Afrikaanse origine uit de Brusselse regio in het vizier. Ze worden er van verdacht identiteiten te hebben geronseld om later te misbruiken voor het openen van bankrekeningen, bestelwagens te huren, kredieten en kredietkaarten aan te vragen, gestolen wagens naar Ivoorkust te verschepen,… Elitchi M. (48) gaf toe chauffeur te zijn geweest. “Maar hij wist niet waar het om draaide”, aldus zijn advocaat. Hij zit al sinds 2 juni 2022 in de cel en moest vanuit Duitsland overgeleverd worden. Ook Edouard G. (39) uit Vorst vroeg de vrijspraak.

“Hij had een winkeltje met koerierdienst en zorgde voor geldtransfers”, aldus advocate Nadia Lorenzetti. “Hij wordt aan een Frans nummer gelinkt dat opdrachten zou hebben gegeven maar dat nummer is niet van hem. Door de huiszoeking was het vertrouwen in zijn winkeltje weg en moest hij noodgedwongen sluiten.” Enkel Dje Z. (46) uit Schaarbeek gaf zijn betrokkenheid toe. Hij verblijft al sinds 31 maart 2023 in de cel. “Hij was niet het brein maar deed wel hand- en spandiensten”, gaf advocaat Stijn Roels toe. “Hij zat in de financiële problemen.” Hij vroeg de rechter enkel de periode die hij al in voorhechtenis in de cel zat als effectieve straf uit te spreken en de rest voorwaardelijk op te leggen. Vonnis op 25 juni. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier