Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Zwevegem

Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vindt in het Fatimaklooster in Heule een unieke fototentoonstelling, Shoot 20/20, plaats van tien cursisten fotografie aan CVO Scala in Zwevegem. De cursisten studeerden in juni af als fotograaf en willen als onderdeel van hun laatste opleidingsjaar hun beelden aan het grote publiek tonen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Onze gemeente telde in het verleden bijna 200 boerderijen. Dit blijkt uit het speurwerk van heemkundige kring Amantine. De heemkring brengt twee boeken uit over de landbouw. Boeken waar maandenlang aan werd gewerkt.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Zaterdagnamiddag 17 oktober werd in Zwevegem de 'Stille Ronde' gereden. Een fietstocht die aandacht vraagt voor veiliger fietsverkeer. Opvallend was de deelname van de moeder en de zus van Kato, het meisje dat onlangs om het leven kwam bij een ongeval.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Xandro Meurisse was één van de vier West-Vlaamse renners die de finale van de Ronde van Vlaanderen mee kleurden. De 28-jarige Zwevegemnaar, die zijn toekomstig ploegmaat Mathieu van der Poel naar de zege zag flitsen, legde in de sprint voor de derde plaats beslag op plek vijftien. "Dit had niemand verwacht. Ik niet en de ploeg niet."

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem voor de moord op haar zoontje Ferre (8) zullen een veertigtal getuigen opgeroepen worden. Twee vragen zullen op het proces cruciaal zijn: heeft moeder Ann haar zoontje opzettelijk ether laten drinken en hoe is het zo ver kunnen komen? De beschuldigde blijft, ondanks een eerdere bekentenis, ontkennen.