Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Zulte

Hanne Van Assche (25) is een jonge fotografe uit Zulte. Voor haar eerste fotoboek trok ze maandenlang naar Udachny, een klein mijnstadje in een uithoek van Rusland. "Ik was op zoek naar afgelegen stadjes om in beeld te brengen en de diamantmijn van Udachny exporteert onder andere naar Antwerpen", legt Hanne uit. "Wij zien enkel het eindproduct, ik wou ook eens de mensen erachter in beeld brengen."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De gemeente Zulte neemt extra lokale maatregelen tegen het stijgend aantal coronabesmettingen op hun grondgebied. Het verenigingsleven wordt vanaf woensdag 21 oktober 2 weken opgeschort om zo de contacten tussen inwoners beperken. "Het is nodig dat we nu ingrijpen om de situatie te stabiliseren, anders blijven we aanmodderen. We nemen deze moeilijke beslissing voor onze scholen, economie en zorginstellingen", zegt burgemeester Simon Lagrange.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Wouter Berlaen (44), Zultes bekendste bassist, singer-songwriter én docent, lanceert binnenkort een gloednieuwe podcast. In 'Bassed in Belgium' nodigt Berlaen bekende en minder bekende collega-bassisten uit om het bij een goed glas wijn te hebben over hun carrière, hun bashelden en hun 'famous last notes', of wat ze zouden spelen moesten ze nog slechts 5 minuten te leven hebben.

Na ongeveer een vierde van de reguliere competitie staat Zulte Waregem pas vijftiende. De komst van Tomas Chory, een targetman van 1 meter 99, kan ook het rendement van Jelle Vossen verhogen. De thuiswedstrijd van zondag tegen Antwerp is een eerste test voor de herschikte selectie van Francky Dury.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

"Je kon het ongeval met mijn zoon niet vermijden maar stop met pinten op achter het stuur te kruipen." Begripvol maar heel duidelijk richtte Gunter Lippens uit Maldegem zich op de politierechtbank van Kortrijk naar de 45-jarige automobilist die bij het ongeval met zijn zoon Bjarne (18) uit Zulte betrokken was. De man staat niet terecht voor het ongeval maar omdat hij met 11 pintjes in de kraag in de auto kroop.

Hardcoreband Five Across uit Zulte zal ondanks de versoepelingen voor de evenementensector nog niet meteen kunnen optreden. De band was voor de lockdown volop bezig met nieuw materiaal, in maart zouden ze de studio induiken. "De opnames zijn nu gepland voor in november. Optreden? Dat zal voor ons pas kunnen wanneer er een vaccin is", zegt zanger en frontman Jelle Delbeke.