Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Zuienkerke

Wanneer je op zondag in het Brugse aan het fietsen bent, is de kans groot dat je ooit de roze brigade van De Rogéetjes tegenkomt. Deze fietsclub bestaat uit 15 dames met een passie voor wielrennen én roséwijn. "Veel mensen denken dat onze naam gelinkt is aan een coureur, maar het verwijst eigenlijk naar roséwijn, dat na enkele glazen plots rogéwijn werd", lacht voorzitter Charlotte Deschacht.

Nog tot 2 augustus vormt de Bartholomeuskerk in Nieuwmunster het decor voor 'Walking the dog', een installatie van de Brugse glaskunstenaar Pia Burrick. Door ze op een sokkel te plaatsen, verheft ze banale, alledaagse voorwerpen tot kunst en doet ze ons stilstaan bij ons wegwerpgedrag.

Bruno en Kim Maertens van Hoeve Schellevliet bedachten een leuk alternatief voor de vele trouwfeesten die door corona in het water vielen: hun feestschuur te midden van de polders wordt deze zomer een 'hoeve pop-up' waar je je samen met vrienden of familie culinair kunt laten verwennen. Als extraatje kan je er op safari tussen de koeien.

De mogelijke komst van een grote windmolen van ruim 230 meter hoog zorgt voor een storm aan protest in Zuienkerke. Er werden maar liefst 550 bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van de windturbine en ook de gemeente Zuienkerke zelf gaf een negatief advies. Eerder werd ook al de vergunning voor twee molens iets verderop door de provincie geweigerd.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.