Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Zillebeke

Bellewaerde ontvangt opnieuw bezoekers in zowel het pretpark als het indoor waterpark vanaf woernsdag 1 juli. In Bellewaerde kunnen bezoekers de nieuwe family coaster Wakala ontdekken, alsook de vier Amoertijgers. Bezoekers moeten zich wel aan extra maatregelen houden.

Ter hoogte van een aantal oversteekplaatsen in Zillebeke Dorp, onder meer aan de kerk, de Seelbachdreef en de Pastoriestraat, werden verhoogde afgeschuinde boordstenen voorzien met de bedoeling om het verkeer af te remmen.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Bij een ongeval langs de Meenseweg in Zillebeke raakte dinsdagvoormiddag een bejaard koppel levensgevaarlijk gewond. Dat gebeurde bij een aanrijding langs achter. Het koppel verkeert intussen niet meer in kritieke toestand, laat de betrokken politiezone weten. De vrouw die inreed op de auto van het koppel raakte ook gewond, maar was nooit in levensgevaar.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Bellewaerde is een officieel erkende dierentuin en mag dus de deuren openen op 18 mei, maar de directie besliste om dat niet te doen. "De expoitatiekosten zouden te hoog zijn en voor de bezoekers zouden het niet leuk vinden", zegt een teleurgestelde directeur Stefaan Lemey.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

De brandweer van Ieper heeft zowel zondagavond als maandagvoormiddag de handen vol gehad met het opruimen van stormschade.