Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Zedelgem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Door de coronamaatregelen is het voor organisator Jovan niet mogelijk om de rommelbeurzen te laten doorgaan. Er stonden nog beurzen gepland in Sint-Andries, Jabbeke, Oudenburg, Zedelgem en Izegem.

Met stapschoenen en regenjassen trotseerden enkele geleide groepenhet grillig regenweer in Kamp Vloethemveld. De combinatie van Europees beschermde topnatuur en de tastbare sporen van het militair verleden is uniek. De dit jaar opgerichte Vloethemveld vzw wil er in de nabije toekomst een breed publiek welkom heten.

Hertog Jan komt terug! Sterrenchef Gert De Mangeleer en topsommelier Joachim Boudens heropenen na twee jaar hun zaak, die tussen 2011 en 2018 drie Michelin-sterren aan de gevel had hangen. Opvallend: de West-Vlamingen doen het niet meer in eigen provincie, maar wel in Antwerpen. Naast de Hertog Jan komt er ook een tweede vestiging van Bar Bulot.

Het seizoen zit er al even op voor Estée Fierens. Twee weken geleden reed de tweedejaarsnieuwelinge in Lichtervelde haar laatste koers van 2020. En dat na amper een zevental koersdagen. Dan kan je moeilijk van een geslaagd wielerjaar spreken, maar Zedelgemse is tevreden over het niveau dat ze de voorbije maanden haalde.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.